Carta - obiective turistice Carta
Carta, Judetul Harghita
Este situata in partea estica a Transilvaniei, in coltul de nord al Depresiunii Ciucului, la altitudinea de aproximativ 720-725 de metri. Nu s-au pastrat documente scrise cu privire la formarea satului, insa avand in vedere stabilirea secuilor in Depresiunea Ciucului si dezvoltarea adaposturilor lor in sate, putem presupune ca aceasta a avut loc la sfarsitul secolului al XII-lea - inceputul secolului al XIII-lea. insa daca - dupa parerea istoricilor - luam in considerare evidenta dijmelor papale din anii 1332-1333, este sigur ca si Cirta exista deja atunci ca asezare, impreuna cu celelalte sate invecinate. Denumirea initiala a satului este discutat, insa ca enoria Nagyboldogasszony (Adormirea Maicii Domnului) apare deja in documentele anilor 1400. Dovada acestui fapt este biserica construita in secolul al XIV-XV-lea care este comuna de atunci cu satul Ineu. Iar centrul enoriei Nagyboldogasszony era si este si acum Cirta.Primele descoperiri arheologice au aparut la sfarsitul secolului al XVIII-lea. Acestea au fost descoperite mai ales in vecinatatea bisericii si in timpul renovarii acesteia. Pe baza descrierii lui Némethy Jozsef, parintele de atunci, arheologii sustin ca cestile, ceaunul, cutitul de bronz si celelalte obiecte dateaza din anii inainte de Hristos.
Ca parte integranta a secuimii, la stabilirea lor, locuitorii satului Cirta traiesc in organizari obstesti. in schimbul obligatiilor militare castig anumite libertati, isi rezolva treburile civile pe baza drepturilor si regulilor de autoguvernare. Ca si celelalte sate din secuime, si Cirta este organizata in catune (in magh. tízes), fapt ce practic era important din punct de vedere militar. incepand din anii 1500 insa se dezvolta stratificarea sociala, apar nobilii, boierii, jelerii, iobagii, etc. De-a lungul timpului, locuitorii participa la diferite razboaie, dar in acelasi timp sunt nemultumiti de conducere, se revolta si suporta consecintele in mod amarnic. Conform recensamantului din anul 1614, in sat traiau aproximativ 52 de familii, printre care asa-numitii lofő (nota traducatorului: inseamna nobil de rand, cavalerist, din lat. primipili), liberii (n.t.: in magh. szabadok, in lat. libertini), iobagii stravechi (n.t.: in magh. ősjobbágyok, in lat. atavici), iobagii subjugati (n.t.: in magh. fejekötött jobbágyok, in lat. subiugati), jelerii, slugii. La inceputul anului 1694, tatarii care invadeaza zona Ciucului, ard satele - printre acestia si Cirta -, multi oameni sunt ucisi sau prinsi in captivitate. Unele schimbari au loc la inceputul anilor 1700 cand populatia traieste din agricultura, insa politica represiva a dominatiei austriece marcheaza soarta secuimii. Astfel, in urmatoarea jumatate de secol, cea mai mare problema a satului constituie plata darilor. Mai agraveaza situatia reorganizarea protectiei Transilvaniei din anii 1762-1764, cand multi dintre locuitorii Cartei sunt inrolati in trupa de graniceri cu forta. Tot de asta se leaga si "masacrul de la Siculeni" cunoscut de toti, cand multe familii secui au fost macelarite. in timpul serviciilor militare indelungate, treburile celor ramasi acasa sunt rezolvate de adunarea satului, scaunul de judecata al satului, judele satului si juratii. in 1841 Cirta ca si comuna obtine dreptul de a tine targuri. in baza acestui drept poate sa tina targ saptamanal in fiecare zi de joi, iar acest obicei a ramas valabil pana si in zilele noastre.
Dupa revolutia si razboiul de independenta din 1848, in comuna incepe un proces de imburghezire. Comertul prospera, se deschid magazine, restaurante, apare mestesugaritul. De la inceputul secolului al XX-lea, se dezvolta activitatea industriala care se limiteaza la activitatile de artizanat precum fieraria, lacatuseria, activitatea de masinist, cizmaria, tamplaria, pielaria, etc. intre timp, apar morile de apa si fabricile de cherestea, productia de lemn ia avant, iar fabricile mai mari produc mai ales pentru export. Fabrica de cherestea a lui Orbán Jozsef functioneaza deja in 1927 cu doua gatere, iar dupa instalarea unui generator, din 1929 alimenteaza o parte a comunei cu energie electrica. Activitatea principala a populatiei insa ramane agricultura si cresterea animalelor. Principala sursa de venit a satului sunt padurile si pasunile care constituie proprietatea comunitatii. Se infiinteaza composesoratul care este administrat de un organ ales, iar membrii beneficiaza de venit pe baza asa-numitelor drepturi.
Dezvoltarea pasnica este tulburata de al doilea razboi mondial, si nici sfarsitul acestuia nu aduce liniste in comuna. Populatia este afectata de seceta, foamete si somaj, de aceea multi pleaca in Bihor unde conditiile de viata sunt mai favorabile. Dupa aceea, urmeaza nationalizarea si colectivizarea, iar odata cu asta viata oamenilor din Cirta se schimba radical. O parte din membrii familiei lucreaza la fermele colective, ceilalti cauta alte locuri de munca; fac naveta la Miercurea Ciuc unde lucreaza in fabrici, sau chiar se muta in oras.
Dupa schimbarea de regim din decembrie 1989, viata economico-sociala se imbunatateste. Fermele colective din Cirta si Ineu sunt lichidate, plugarii, chiar daca numai partial, isi primesc inapoi terenurile confiscate, iar rezolvarea drepturilor de proprietate se desfasoara si in prezent. Composesoratul revine la viata, activitatile industriale si comerciale se intensifica, cu dezvoltare vizibila, si de data aceasta, in domeniul prelucrarii lemnului. in locul fostei fabrici de cherestea a lui Orbán, in prezent, functioneaza o fabrica de mobila moderna care produce pentru export, asigurand astfel locuri de munca pentru o parte din locuitori. Reteaua comerciala si de ospitalitate se dezvolta in mod vizibil, se deschid pensiuni, iar magazinele alimentare si industriale asteapta clientii cu o oferta diversificata de marfuri. Unitatea ospitaliera a lui Antal Ernő ofera posibilitatea organizarii unor evenimete precum nunti, botezuri, petreceri de zile onomastice, praznice, etc. Afacerea de familie Pensiunea Europa administrata de Gidro Magdolna ofera servicii de cazare si masa pentru aproape 60 de persoane. Pe langa acestea, mai exista si alte posibilitati de cazare in comuna la care pot apela pelerinii sau alti vizitatori, de exemplu, de Rusalii, sau de alte sarbatori.
De ani de zile functioneaza farmacia, cooperativa de credit, sucursala locala a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) care faciliteaza semnificativ rezolvarea operatiunilor comerciale atat persoanelor fizice, cat si unitatilor economice si comerciale.
Odata cu intrarea in secolul al XXI-lea, dezvoltarea comunei Cirta devine si mai vizibila, intrucat, castigand diverse proiecte, conducatorii comunei incep investitii mari. in ultimii ani s-a construit reteaua de apa potabila si sistemul de canalizare care parcurge cele doua sate, s-a efectuat consolidarea partiala a malului raurilor Olt si Székaszo. Cladirile scolii, gradinitei si primariei au fost renovate, de asemenea, piata a fost construita si predata pentru folosinta. in 2010 se continua modernizarea casei de cultura din centrul comunei, a cladirii consiliului vechi precum si a sediului composesoratului. Acoperirea, modernizarea si extinderea patinoarului, precum si terminarea construirii capelei mortuare va fi dusa la bun sfarsit, etc.