Biserica fortificata satelor Cirta si Ineu
Biserica fortificata satelor Cirta si Ineu, Carta
Biserica satelor Cirta si Ineu a fost centrul absolut al comunei, si la inceput al mai multor localitati, deja din secolul al XV-lea cand a fost construita. Construirea unei biserici este scopul primodrial al unei comunitati. Religia, credinta reprezinta impulsul acela puternic care stimuleaza o comunitate la o asemenea angajare si ii face capabili pe membrii acesteia sa si realizeze acest scop.Biserica Nagyboldogasszony (Adormirea Maicii Domnului) a comunei Cirta este unica in regiune. Cercetari si sapaturi arheologice sunt in curs de desfasurare. Etnograful Orbán Balázs scrie despre aceasta biserica: „La marginea nordica a satului Cirta, se inalta un deal stancos conglomerat ridicandu-se din muntele numit Madicsa. Dealul acesta este delimitat la est de raul Olt, iar la sud de paraul Székaszó, fiind incoronat pe coama de biserica frumos situata a satului Nagyboldogasszonyfalva (Adormirea Maicii Domnului). Aceasta biserica cu vechile ei ziduri de cetate si turnul ei inalt si stralucitor constituie atractia principala a acestei regiuni. De altfel, este un monument care merita atentie si din punct de vedere arhitectonic.”
Construirea bisericii care exista si astazi s-a efectuat in secolul al XV-lea. La aceasta perioada trimite si piatra pragului gasit in 1796 pe care apare scris anul 1444 dar care a fost zidita in zidurile bisericii, la marea tristete a lumii cercetarii stiintifice. Biserica este inconjurata de un zid de cetate de o inaltime de 8-10 metri, dotat cu ambrazuri si bastion, principalul motiv al constructiei acestui zid fiind functia de aparare, protejare. in timpul atacurilor turcesti, biserica a servit ca refugiu pentru locuitorii satelor. in interiorul zidului de cetate s-au creat 14 picturi care ilustreaza statiile drumului crucii. Picturile sunt protejate impotriva deteriorarii prin usi de lemn. Promontoriul pe care biserica a fost construita este ultima prelungire a Muntiilor Harghitei.
in ciuda raspandirii rapide a reformei, regiunea Ciucului a ramas in continuare centrul catolicismului in Ardeal. A inceput un proces care urmarea intarirea credincioasa a enoriasilor, restabilirea sistemului traditional al moralei crestine, imbunatatirea situatiei financiare a bisericii si restaurarea bisericilor si a cladirilor bisericesti. Initiatorii acestui proces au fost Mártonffy György, episcopul nascut la Cirta, si Antalffi János, vicarul episcopal care, intarind normele vechi, au aparat viata in morala crestina.
Despre constructiile initiate la inceputul secolului al XVIII-lea se vorbeste pentru prima oara in 1749. Sanctuarul bisericii a ramas partial in forma lui gotica din secolul al XV-lea. Investigatiile arheologice au pronuntat marea semnificatie a grinzilor tavanului, a cheilor de bolta si a consolelor, dar mai ales a chivotului de stil gotic tarziu. in timpul reconstructiilor ferestrele cu bolta ascutita de odinioara au fost transformate in ferestre cu bolta circulara de stil baroc. Naosul de stil gotic s-a desfacut, dupa care din piatra acestuia s-a reconstruit intregul naos cu tavan plat, doua naosuri transversale, usi de stil baroc, ba chiar si arcul de triumf cu bolta ascutita a fost transformata intr-unul cu bolta circulara. Asadar, in urma reconstruirii, biserica a capatat practic o forma de stil baroc, desi specialistii spun ca sanctuarul si usa sacristiei au pastrat caracterul gotic.
In timpul renovarilor, pe partea interioara a zidului de cetate, in fata ambrazurilor s-a pastrat complet intreg culoarul de lupta construit din grinzi de lemn si cu acoperis de tigla.
Din cauza lipsei de mijloace financiare suficiente, reconstruirea turnului nu s-a realizat odata cu cea a bisericii. La data de 3 septembrie 1863 turnul bisericii a luat foc, clopotnita si clopotele s-au prabusit si s-au rupt. Se presupune ca incendiul a fost declansat de un trasnet. Episcopia imediat a luat pozitie pentru ajutarea bisericii. A oferit 1400 de forinti pentru remedierea daunelor si turnarea unor clopote noi.
In spatele fiecarei activitati legate de biserica se afla comunitatea activa care, ascultand anumite cerinte, si-a extins, si-a infrumusetat biserica. Stilul si formarea cladirii face trimitere si la omul, comunitatea si practicile religioase din epoca respectiva.