Romania locurilor frumoase

Cernavoda - obiective turistice Cernavoda

Cernavoda, Judetul Constanta

Orasul Cernavoda este situat in Podisul Dobrogei de Sud, la confluenta fluviului Dunarea cu Canalul Dunare - Marea Neagra, respectiv cu vaile Carasu, Tibrin si Silistea. Elementul definitoriu al orasului si teritoriului sau administrativ este Canalul Dunare - Marea Neagra, ca ax de structurare urbanistica a localitatii, pe care o divide in doua zone distincte: zona de nord in care se gaseste orasul propriu-zis si principalele obiective economice si zona de sud care cuprinde cea mai mare parte a terenurilor agricole, caile de comunicatie rutiere si feroviare Bucuresti-Constanta. Ca topografie generala, aceste doua zone se gasesc dispuse pe dealuri specifice zonei riverane Dunarii, care coboara in pante neuniforme sau versanti abrupti catre Dunare, respectiv catre Canal. Fata de Dunare, orasul Cernavoda este dispus pe malul drept, la distante care variaza intre 50 si 1300 m.
Climatul este de tip temperat continental, cu veri calduroase si secetoase, ierni moderate, primaveri timpurii si toamne tarzii. Asezarea orasului pe malul Dunarii asigura, prin permanenta evaporare a apelor, o umiditate sporita a aerului si reglarea incalzirii acestuia. Temperaturile medii anuale variaza in jurul a 11 C. Maxima absoluta inregistrata la Cernavoda a fost de 43 C, in luna iulie 1985.
Istoria orasului Cernavoda:
- 5000-2500 i.e.n - Se manifesta, pe actualul teritoriu al Romaniei, cultura neolitica Hamangia. Cultura Hamangia este pusa in legatura cu o populatie venita din Anatolia, fiind cea mai veche cultura neolitica din Dobrogea. Creatia principala a acestei culturi sunt statuetele descoperite la Cernavoda (Ganditorul si consoarta sa), reprezentand adevarate capodopere ale sculpturii neolitice.
- Sec. III i.e.n - La circa 3 km sud de capul actualului pod de la Cernavoda, pe versantul drept al Dunarii din dreptul insulei Hinog, este fondata cetatea Axiopolis, de catre regele trac Lisimach. Numele orasului deriva din stravechiul cuvant trac aksena-neagra, care mai apoi a fost elenizat si a devenit Axio-polis. Cetatea se bucura de o reala importanta in acea perioada, la fel ca si in perioadele cand este stapanita de geto-daci sau romani.
- Sec. II i.e.n - Pe Tabula Peutingeriana, harta antica ce indica cele mai importante drumuri din Imperiul Roman, este mentionat si orasul Axiopolis.
- Sec. I e.n - Flota romana (Classis Flavia Moesica) de pe Dunare avea baza navala permanenta si la Axiopolis.
- Anul 160 - Un stalp militar din aceasta perioada, descoperit la Seimenii Mici, mentioneaza ca in acest an drumul a fost reparat pana la Axiopolis.
- Anul 280 - incepand cu acest an cetatea Axiopolis face parte din provincia romana Scythia Minor, cu capitala la Tomis si atasata dioceziei Traciei.
- Anul 304 - Martiriul Sfantului mucenic din Axiopolis, Tasius sau Tasios (Dasius), soldat in armata romana. Din martiriul lui Tasios aflam ca la Axiopolis se sarbatoreau saturnaliile in cinstea zeului Saturn, zeul timpului. in cadrul acestor ceremonii se alegea un "rege al saturnaliilor", care 30 de zile avea voie sa faca orice fapta nelegiuita dorea. La sfarsitul celor 30 de zile era ucis cu sabiile.
- Anii 337-361 - Epoca de inflorire a provinciei Scythia Minor, la Axiopolis vin mai multi preoti care predica in limba latina crestinismul populatiei locale. Dovada ca Axiopolis exista un numar mare de populatie vorbitoare de limba latina.
- Anii 361-363 - in timpul imparatului Iulian Apostatul, se fortifica cetatile de pe Dunare, printre care si cetatea Axiopolis. De asemenea se repara si drumurile din provincia Scythia Minor.
- Sec. IV - Langa Axiopolis functiona o cariera romana de calcar. Cariera avea o lungime de 400 de metri fiind prima cariera de piatra din tara noastra.
- Sec. VIII Pe o piatra datand din acest secol, descoperita la Axiopolis, este mentionat numele Voislav, scris cu litere grecesti si slave.
- Sec. IX Din acest secol s-au descoperit mai multe inscriptii crestine la Axiopolis.
- sec. X Dobrogea este reintegrata Imperiului Bizantin. Sub presiunile invazilor pecenegilor, uzilor, cumanilor si tatarilor, sunt refacute mai multe cetati de frontiera printre care si Axiopolis.
- 976-1025 Se construiesc cele trei valuri de pamant dintre Constanta si Cernavoda. Cel de-al treilea, de piatra, porneste de la sud de cetatea Axiopolis si ajunge la tarmul marii.
- sec. XIV Axiopolis face parte din formatiunea politica de sine statatoare, Dobrogea condusa de Balica si Dobrotici.
- sec. XIII-XIV La Axiopolis exista o episcopie. Episcopul Cyrilus cu "bunii crestini" Quindius si Zenonis au fost martirizati aici.
- 1388-1389 Mircea cel Batran uneste Dobrogea cu Tara Romaneasca, dupa ce ii invinge pe turci. El este sustinut de dobrogeni iar una dintre batalii se da in apropiere de Cernavoda.
- 1420 Dobrogea este cucerita definitiv de turci. Locurile sufera o grava schimbare. Satele primesc populatie si nume turcesti, orasele sunt ocupate de garnizoane si administratie musulmana. in loc de biserici se ridica geamii.
- 1461 Vlad Tepes trece Dunarea si ataca mai toate cetatile de pe malul drept al fluviului printre care si Cernavoda, omorand peste 20 000 de turci.
- 1563-1595 Mihai Viteazul face o expeditie peste Dunare cucerind cetatile Rasova, Cernavoda si Babadag.
- 1650-1660 Evlia Celebi (istoric, geograf si unul dintre cei mai cunoscuti calatori otomani) mentioneaza Rasova ca targ si Cernavoda ca o asezare "asemenea unui oras".
- 1738-1740 Mikes Kelemer (om politic si eseit de origine ungara, nascut in Transilvania si supranumit Goethe al Ungariei), calatoreste in zona Cernavodei si atesta existenta unei puternici populatii romanesti.
- 1766 Ia fiinta la Cernavoda prima si cea mai veche scoala romaneasca din Dobrogea, deschisa de dascalul Ioan. La 5 Martie era adus la scoala un copil roman din Brasov, fiul lui Mihai Croitorul, care a invatat carte acolo timp de mai bine de 6 ani. Nu se stie nimic despre soarta acestei scoli dupa 1772.
- 1770 in cartea "Drepturi nationale si politice ale romanilor in Dobrogea", Nicolae Iorga mentoneaza ca "episcopul Neofit din Cernavoda" traducea in acest an carti din greceste in romaneste.
- sec. XVIII Cernavoda era cunoscuta sub numele turcesc de Bogazschioi, care inseamna "Locul de la varsare".
- 1777 Domnul Tarii Romanesti Alexandru Ipsilanti face donatii bisericilor romanesti din Babadag si Bogazschioi.
- 1818-1891 Ion Ionescu de la Brad (agronom, economist, profesor la Academia Mihaileana din Iasi) mentioneaza in primul manual agricol din Romania zona din jurul Cernavodei.
- 1843-1844 Charles Doussault (pictor francez) intreprinde in acesta perioada o vizita in Tarile Romane mentionand in jurnalul sau ca "Romanii intentioneaza sa construiasca un canal care sa uneasca Dunarea cu marea pe distanta Cernavoda-Constanta, care poate fi strabatuta cu piciorul in sase-sapte ore.
- 1828 Rusii trec Dunarea pe un pod chiar in dreptul Cernavodei, pentru a ataca Silistra.
- 1841 Celebrul scriitor danez Hans Cristian Andersen, calatoreste prin Dobrogea si mentioneaza: "Carele cari ii purtau bagajele de la Constanta la Cernavoda erau manate de tarani romani in cojoace grele de oaie cu palarii de pasla neagra, a carei umbra uriasa le atarna pe umeri ca o umbrela".
- 1842 Se naste la Rasova una dintre personalitatiile marcante ale Dobrogei, Dimitrie Chirescu (d. 1890). in 1867 era invatator la Alimanu si s-a casatorit cu eleva lui, Gherghina, fiica ciobanului Marian Dragusin. in 1871 este preotit iar un an mai tarziu se stabileste la Cernavoda. Are 12 copiii, printre care si celebrul compozitor I.D. Chirescu. Preotul Dimitrie Chirescu a avut un aport deosebit la zestrea culturala a zonei.
- 1849 Turistul Gabryel L., calatoreste pe Dunarea facand o oprire la Cernavoda vizitand zona.
- 1850 Ion Ionescu de la Brad consemneaza ca intr-o singura saptamana din Tara Romaneasca a imigrat 5 faclai la Topalu si 5 familii intregi la Cernavoda.
- 14 mai 1854 in comuna Serbanesti, judetul Galati se naste Anghel Saligny.
- 1857-1862 Henry C. Barkley, participant la lucrarile de constructie a caii ferate Cernavoda-Constanta a fost primit in gazda, la Cernavoda, de "niste romani, a caror casa era foarte curata. Romanii dobrogeni sunt niste oameni muncitori traind in circa 50 de case".
- 1860 La Cernavoda se ridica biserica cu hramul "Sf. Nicolae". Astazi pe locul fostei biserici mai exista decat un mic monument. Din biserica veche se mai pastreaza mai multe icoane, una donata de Gheorghe Ioaniu Futulius in 1864 si alta de Ion Gheorghe, la 1865.
*Bulgarii boteaza orasul Cerna-Voda (apa neagra, slavoneste).
*La Cernavoda acorda asistenta sanitara Abraham Irwin Bolton, medic chirurg militar pe vaporul englez HMS "Cokatrice", si, mai tarziu Medic Sef al Companiei engleze de cale ferata Danube - Black Sea Railway Co. (D.B.S.R.), care devine astfel primul medic al orasului, si care avea studii superioare de specialitate, fiind absolvent al facultatilor de medicina si, respectiv, de chirurgie, din Dublin (Irlanda).
- 1861-1865 Zona orasului Cernavoda este colonizata de catre otomani cu cerchezi veniti din Rusia.
- 1864 Sultanul Abdul Azis Mahmud sprijina ridicarea unei biserici ortodoxe la Cernavoda.
- 26 Mai 1864 Domnitorul Alexandru Ioan Cuza calatoreste pe ruta Cernavoda-Constanta in drum spre Istanbul. La Cernavoda este salutat la bordul navei Sofia de catre Sali-Pasa, general de brigada, care a ramas ca atasat pe langa print in tot timpul drumului sau in Turcia. Domnitorul a petrecut noaptea la bordul navei, iar a doua zi s-a suit intr-un tren special.
- Doctorul Carol Davila, ce calatorea impreuna cu domnitorul Cuza, trimite o scrisoare sotiei sale, in care vorbeste despre mizeria refugiatilor circazieni de la Cernavoda.
- 1868 Memet Efendi construieste geamia orasului Cernavoda. Se spune ca geamia a fost construita cu piatra de la un vechi pod peste lacul Carasu, posibil podul roman. Pe langa geamie fiinta o scoala turceasca cu invatator cu diploma si locatie proprie.
- 1872 Dimitrie Chirescu infinteaza o scoala la Cernavoda. in anii urmatori mai ajuta la infiintarea unor scoli la Dunareni, Vlahii si Cochirleni.
- 1877 Viceconsulul Caston de Alfred poposeste la Cernavoda unde gaseste cu surprindere un "cafe-chantant".
- 1878 Armatele romane vin in Cernavoda fiind asteptate de preotul Dimitrie Chirescu, in fruntea populatiei romanesti, la intrarea dinspre Seimenii Mici. Face o slujba speciala la biserica iar apoi ii invita sa viziteze orasul.
- Unul dintre cele trei judete infiintate in Dobrogea era Silistra Noua, cu resedinta la Rasova, mutata apoi la Cernavoda. Prefect este numit generalul Cartili iar director al prefecturii marele poet Alexandru Macedonski.
- La Cernavoda ia fiinta moara cu motoare, proprietatea fratilor Papaianopol, cu capacitatea de 13000 de kg/24 ore.
- 1878-1880 Portul de la Cernavoda era cel mai bine inzestrat port dunarean din Dobrogea.
- 1879 Este infiintata Capitania Port Cernavoda.
Este construit primul sediu de scoala din Cernavoda cu 2 sali de clasa. Este daramata in 1935.
- Noiembrie 1880 Se naste la Cernavoda Nicolae D. Chirescu, primar al orasului in doua randuri (sept.1907-feb1911 si ian.1914-mar.1919), deputat sub guvernul Iorga si presedintele Ligii Culturale din Constanta.
La Cernavoda se creaza un spital mixt si un lazaret pentru tratarea si izolarea bolnavilor de holera.
- 1881 Se acorda prin Decretul Regal nr.1607 o concesiune de farmacie fara concurs in Cernavoda farmacistului Atanase Radulescu.
- 1882 Se construieste biserica "Sf. imparati Constantin si Elena" din Cernavoda. A fost sfintita in 1895 de catre episcopul D.D. Partenie al Dunarii de Jos. Pictura bisericii poarta semnatura pictorului Vermont. in timpul Primului Razboi Mondial biserica a fost bombardata si mai apoi profanata.
- Septembrie 1883 La Cernavoda, la bordul vaporului "Stefan cel Mare" se intruneste pentru prima data comisia pentru cercetarea si examinarea proiectelor pentru construirea podului peste Dunare. Pentru constructia podului erau inscrise proiectele a 8 societati straine. Nu a fost aprobat niciunul.
- Septembrie 1884 Soseste, din Italia, pe calea apelor, statuia lui Ovidiu - executata de Ettore Ferrari. Timp de 3 ani statuia a stat amanet in gara Cernavoda. "Acest nou exil a induplecat pe mai multe cucoane sa organizeze o serbare pe mare si un concert la Casino ca sa scoata pe poet din inchisoarea sa de lemn, caci cei de la putere fac mereu lucrurile pe jumatate." scria ziarul Farul Constantei.
- 5 Ianuarie 1889 Se naste la Cernavoda Ioan Dimitrie Chirescu.
- 16 Martie 1889 Mihail Koganiceanu cere in Parlament ca marea constructie a podului de la Cernavoda sa fie incredintata inginerului roman Anghel Saligny.
- 1890 Fratii Cohn infiinteaza la Cernavoda prima fabrica de ape gazoase din Dobrogea.
- 9 octombrie 1890 incepe constructia podului de la Cernavoda, piatra de fundament fiind pusa de Regele Carol I. La ceremonie sfintirea este oficiata de preotul Dimitrie Chirescu.
- 13 Decembrie 1890 La Spitalul Brancovenesc din Bucuresti, se stinge din viata preotul Dimitrie Chirescu. Regele Carol I, personal, a oferit vagon mortuar gratuit pentru al readuce pe pamantul cernavodean.
- 14 Septembrie 1895 (ora 15) Ceremonia de inaugurare a podului peste Dunare Carol I. Conform programului serbarii un tren a plecat la ora 9 din Gara de Nord, invitatii ajungand la Cernavoda la ora 12. in cadrul ceremoniei de rigoare, cu discursuri si urale din partea asistentei, Regele Carol I a pus ultimul nit al podului ce urma sa-i poarte numele. Primul ministru de atunci a rostit o fraza celebra: "Maria Ta! Cu ostasii tarii ai invins in campiile Bulgariei, iar cu mesterii tarii ai ingenucheat mareata Dunare." , iar la randul sau, suveranul exclama: "Savarsirea Podului peste Dunare, dorit de un sfert de veac de Mine, este astazi un fapt indeplinit si uriasa se ridica inaintea noastra aceasta falnica opera ca o marturie vadita a tariei Regatului. Geniul omenesc, in care se rasfrang progresul si avantul puternic al Romaniei, a invins toate greutatile, a inlaturat toate piedicile, spre a executa aceasta trainica si nepieritoare lucrare, care trebuie sa arate lumii ca vrednic este poporul roman de frumoasa sa chemare la gurile Dunarii si portile Orientului".
- La 14 Septembrie 1895, la numai 5 ani de la deschiderea efectiva a santierului, pe podul de la Cernavoda, un convoi de 15 locomotive grele au parcurs, cu 80 km/h toata lungimea platformei in timp ce, spune presa de atunci, sub pod, dintr-o barca in care se afla impreuna cu cativa muncitori, proiectantul si constructorul -Anghel Saligny insusi, al carui nume nici macar nu a fost rostit la ceremonie- dadea prin simpla sa prezenta, girul calitatii si rezistentei acestei "lucrari de arta" devenita legendara.
- 1896 Se infiinteaza statia de hidrometeorologie de la Cernavoda.
- 1898 Istoricul Grigore Tocilescu, cunoscut in principal pentru cercetarile intreprinse la Monumentul de la Adamclisi, incepe sapaturi la Axiopolis. Se constanta trei cartiere intarite cu ziduri: doua la nord si unul la sud, de o data mai recenta.
- 8 Aprilie 1898 Se naste la Cernavoda, in aceiasi zi cu Emil Cioran (premergandul insa cu 13 ani), Alexandru Claudian (d. 1962), poet, sociolog si filosof. Autor a mai multor volume precum: "Cercetari filosofice si sociologice"; "Colectivismul si filosofia lui Platon"; "Antisemitismul si cauzele lui sociale: schita sociologica" si considerat unul dintre cei mai mari filosofi romani fiind studiat in toate facultatile de profil din tara.
- 1 Mai 1899 Ia fiinta fabrica de ciment Cernavoda ce apartinea Societatii de cimenturi din Europa Occidentala, cu sediul in Franta la Anvers. Consiliul comunal a dat aprobarea de constructie pe numele domnului Paul Rotterberg, vanzandu-i si cele 4 hectare de teren ale fabricii. in anii urmatori fabrica produce aproximativ 150.000 de tone/an de ciment de inalta calitate. Printre lucrarile la care s-au folosit exclusiv ciment de la fabrica din Cernavoda putem numi: Palatul Ministerului de Lucrari Publice din Bucuresti, lucrari la calea ferata Bucuresti-Ploiesti sau lucrarile de alimentare cu apa ale unor orase precum Constanta, Giurgiu, Craiova sau chiar Bucuresti. Fabrica participa in 1901, alaturi de fabricile din Azuga si Braila, la constituirea Asociatiei fabricilor reunite din Romania.
- 19 Septembrie 1899 Consiliul comunal Cernavoda aproba vanzarea catre domnul C. Labgeveld a 5 hectare de teren pentru construirea unei fabrici de distilare a petrolului.
- 19 Sptembrie 1899 Primarul Cernavodei Ghita Calu hotaraste inaintarea planului de alinire a orasului ce se va pune in aplicarea incepand cu 1902, iar in anul urmator se dau denumirile strazilor.
- 1 Aprilie 1901 Comandantul Nicolae Ionescu Johnson este numit capitan al portului Cernavoda, timp in care primeste si vizita Regelui Carol I, caruia ii propune construirea unui canal pana la mare. in cartea "insemnarile unui marinar" (publicata in 1958) povesteste ca inginerul Anghel Salingy obisnuia sa vina des in zona pentru a inspecta starea operei sale. Comandorul reproduce in cartea sa si un dialog cu Anghel Saligny avut intr-o barca chiar sub pod: "imi admir opera mai putin decat iti inchipui. Daca ma vezi zgaindu-ma la ea ceasuri intregi, e ca sa-i descoper partile slabe, greselile.... Greseli? Exagerati! Toata lumea nu mai conteneste sa va laude. Las ca stiu eu mai bine ce greseli am facut! Este mai ales una pe care nu mi-o iert. Trebuia sa fac pe pod o cale dubla, una pentru pietoni si carute, sa mai fi existat si o astfel de legatura intre Dobrogea si Muntenia".Tot in acest an Saligny isi facea griji pentru integritatea podului din cauza cresterii puternice a apelor fluviului. Astfel ca, ajutat de comandantul Ionescu hotaraste plantarea unor arbusti care sa intareasca malul drept al Dunarii.
- 14 Martie 1902 Se organizeaza o licitatie pentru darea in antepriza a iluminatului orasului, cu 38 de felinare.
- 1904 in oras se infiinteaza si o fabrica de tigla si caramida, proprietate a fratilor Puschila.
- 1905 Se introduce in Cernavoda iluminatul electric.
Orasul incepe sa se alimenteze cu apa de la uzina Hinog.
- 1906 Se pun la Cernavoda bazele primei fabrici de suruburi din Romania. Fabrica de suruburi, nituri si buloane Japy Viellard, Herzog & Co. Primeste autorizatia de functionare in 1908.
Pana in 1914 fabrica are o conducere franceza.
- 1910 Primarul Dimitrie Chirescu dispune inceperea lucrarilor de pavare a principalelor strazi din oras.
- 1912-1914 Marele scriitor roman Mircea Eliade face clasa I primara la Cernavoda. Noteaza mai tarziu despre orasul de pe malul Dunarii: "in amintirile mele, timpul acela se desfasoara in plin soare, intre Dunare si dealurile caramizii calcinate, pe care cresteau maciesi si flori marunte cu petale palide, uscate".
- 1914 Paul Labbe, un calator francez noteaza: "Am trecut cu trenul peste podul de la Cernavoda care este o opera de arta magistrala si de care romanii sunt foarte mandri..."
- 24 Octombrie 1916 in timpul Primului Razboi Mondial, in timpul ocuparii Dobrogei de catre trupele germano-turco-bulgare, la Cernavoda are loc o inversunata rezistenta. Apararea facuta orasului de catre trupele romane ale diviziei a II-a si monitoarele de pe Dunare este unul dintre momentele eroice ale razboiului nostru de reintregire nationala. Chiar si dupa brava rezistenta armata romana este obligata sa se retraga spre Harsova iar orasul este ocupat de trupele inamice.Acestea distrug podul de pe lacul Iezer si comit mari pagube locuitorilor si fabricilor din oras.
- 3 Noiembrie 1916 Maresalul Alexandru Averescu nota in jurnalul sau de campanie: "La Cernavoda o dezordine extraordinara. Un sigur medic, maiorul in rezerva Costinescu, laut si el acolo intamplator. Ranitii curg si evacuarea se face cu greu".
- 1916 Sositi in Dobrogea cu armatele germane, arheologii Carl Schuchardt si R. Netzhammer, intreprind sapaturi intr-o statiune neolitica de la Cernavoda descoperind pentru prima data ceramica pictata de tip Cucuteni in Dobrogea Centrala. C. Schuchardt, fost director al muzeului de preistorie din Berlin, publica lucratea Cernavoda, eine Steinzeitsiedlung in cartea Pahistoriche Zeitschrift (1924).
- 1919 La Cernavoda ia fiinta una dintre primele grupari ale Partidului Socialist din Romania. Organizatia avea sediul in strada Nicolae Balcescu nr. 11 si ca secretar general pe strungarul Nicolae Anghelache.
- 1 Septembrie 1919 infiintarea la Cernavoda a gimnaziului mixt "Principesa Elena".
- 15 Septembrie 1919 Ia fiinta si Scoala Elementara de Meserii in sprijinul gospodariilor industriale distruse de razboi si pentru indrumarea orfanilor.
- 1924 Se ridica monumentul eroilor in centru orasului. Pe un piedestal se in alta o coloana cilindrica, inconjurata de o coroana de frunze de lauri, terminata intr-un capitel ionic pe care este fixat un vultur cu aripile intinse. Monumentul este realizat din piatra alba si mozaic, si are inaltimea de 7,35 metri. Pe fatada principala a monumentului se afla urmatoarea inscriptie: "Cetatenii cernavodeni, spre cinstea si slavirea eterna a eroilor morti pentru intregirea neamului romanesc. 1916-1918. Autorul acestui monument este sculptorul cernavodean de origine italiana, Pietro D Elia. in timpul lucrarilor la Canalul Dunare-Marea Neagra din anii 50, monumentul este grav deteriorat dar in 1974, printr-o alta initiativa cetateneasca, este restaurat complet de catre Antonio D`Elia, fiul lui Pietro D`Elia. Tot acum au fost adaugate pe monument si numele eroilor cernavodeni decedati in cel de-al doilea razboi mondial.
Timp de aproape un veac "vulturul din parc", asa cum este el numit in limbaj popular, a fost o adevarata punte intre timpuri. Pe langa el s-au plimbat cucoanele perioadei interbelice si tinerii secolului XXI si la baza lui au loc, an de an, toate serbarile comemorative ale cernavodenilor.
- 1925-1926 La fabrica de ciment se produc primele varietati speciale de ciment.
- 1928 Rafinaria Columbia - Cernavoda este la aceasta data una dintre principalele rafinarii din tara, producand 10.000 de vagoane/an de diferite derivate ale petrolului.
- 1928-1929 Apare revista "Cernavoda - Organ al apararii Dobrogei de pe malul dunarean". Apare bilunar, sub conducerea unui comitet asemanator celui de la Dobrogea Juna, avanad o dimensiune de 64x48 si un pret de 2 lei/luna sau 100lei/an. Prezenta in general miscarea muncitoreasca din oras. Se mai pastreaza numai doua numere, din 1 si 15 februarie 1929, la Biblioteca Academiei Romane.
- 8 Martie 1930 Se constituie, prin sentinta judecatoreasca, "Unirea" - primul sindicat profesional din Cernavoda. Primul comitet al sindicatului "Unirea": Ion Comsa - presedinte; Ion Ganea - secretar si Simion Draghici - casier.
- 30 August 1930 Are loc primul meci de fotbal din orasul Cernavoda: Mercur Cernavoda - Medgidia 6-0.
- 17 Aprilie 1931 La fabrica de ciment are loc o greva ce dureaza 5 zile. Dupa terminarea conflictului de munca se alege un nou comitet sindical condus de Gheorghe Nanu. Se cere in presa dobrogeana inlaturarea strainilor din conducerea fabricii.
- 1935 Se infiinteaza, sub directia Corneliei Dumitrescu, Scoala de industrie casnica "Sf. Ana". Scoala beneficia de internat si se predau, pe langa cunostintele specifice claselor ginaziale, croitorie, tesatorie, gospodarie. Ciclul de invatamant dura 4 ani iar in anii scolari 1935-1936 si 1936-1937 erau inscrise 12 respectiv 16 eleve in anul I.
- 1 Mai 1935 La Cernavoda incep lucrarile de constructie a unui nou sediu de scoala. Costurile de 3.294.369 lei, au fost suportate de Ministerul Educatiei, Prefectura Constanta, Primaria, Fabrica de Ciment si Fabrica de Suruburi, inaugurarea avand loc la data de 6 decembrie.
- 1 Aprilie 1941 Se infiinteaza Ocolul Agricol Cernavoda.
- 1941 Activitatea portului Cernavoda este extrem de redusa din cauza inceperii razboiului si a bombardamentelor anglo-americane.
- 23-30 August 1944 Ofiterii Capitaniei Cernavoda, impreuna cu Regimentul 2 Graniceri participa la dezarmarea trupelor germane si acostarea navelor acestora in zonele Hinog, Seimeni si Rasova.
- 27 August 1944 intre orele 18-22, 7 grupe a cate 5-6 vase germane ce veneau dinspre Harsova au bombardat Cernavoda. Atacul a fost respins cu pierderi grele pentru nemti. in cursul aceleiasi zile se primeste, de la recunoasterea aeriana, informatia ca o mare coloana germana, cu mijloace auto si hipo, se indreapta spre Cernavoda. Coloana reuseste sa fie dezarmata iar o grupare de vanatoare a comandamentului fortelor fluviale captureaza 14 remorchere, 2 salupe, 60 de slepuri si le dezarmeaza. La Cernavoda au fost facuti prizonieri 10.500 de soldati germani, un general, 400 de ofiteri superiori, vase fluviale, armament greu si autovehicule.
Au murit la datorie 13 militari si au fost 180 de raniti.
- 29 August 1944 La Cernavoda este mutat postul de comanda al Diviziei a 9-a Infanterie.
1944 in insemnarile sale, Seful Statului Major al Diviziei 9 Infanterie, noteaza: "Numai in luptele de la Cernavoda botezul focului a cauzat circa 200 de pierderi intr-o singura zi. Aici atacurile germane au fost violente si sustinute de un puternic foc de artilerie, cu tendinta de a pune stapanire pe podul de cale ferata, a se deschide drumul vaselor care se scurgeau pe Dunare spre Calarasi - Silistra si a asigura trecerea trupelor germane din Dobrogea in Muntenia".
- 30 August 1944 Corpul 13 blindat sovietic intra in Cernavoda. Batranii povestesc ca rusii s-au dedat la atrocitati impotriva populatiei civile pe motiv ca familiile le-au fost ucise de soldatii romani.
- 1947 Este descoperita o inscriptie romana la Axiopolis despre martiriul Sfintiilor mucenici Chiril, Chindeas, Liciniu si Tasius in timpul imparatului Diocletian. Pe mormantul primului se crede ca a fost ridicata o basilica, beneficind si de 7 zile de sarbatoare la Axiopolis.
- 15 Octombrie 1948 Autoritatile comuniste decid sa schimbe numele podului peste Dunare din "Carol I" in "Anghel Saigny". Muncitorii insarcinati cu stergerea numelui de pe fimamentul podului intampina mari greutati din cauza materialelor folosite de inginer. Sunt scose deasemenea si emblemele regale din bronz precum si impunatorii lei.
- 1949 Ia fiinta echipa de fotbal Dunarea Cernavoda.
- 1950-1953 Una dintre cele mai negre perioade din istoria orasului. Dupa exproprierile fortate ale regimului comunist se demoleaza intreaga parte de jos a orasului cu cele mai importante cladiri ale sale: cazarma de Graniceri, Fabrica "9 Mai", Gara Cernavoda Oras, Judecatoria Cernavoda, hotelul Bristol, morile "Vasile Roaita" si "Avantul", depozite de lemne si cereale, piata orasului, stadionul si peste 136 de case particulare.
- 1952 Se construieste statia de pompare a apei potabile, cu un debit de 2600 mc/ora.
- 1952-1954 Se construieste policlinica orasului.1966 Se infiinteaza Ocolul Silvic Cernavod.
- 1969 Se da in folosinta, de catre compania nationala CONPET, a primei conducte de petrol ce subtraverseaza Dunarea in dreptul Cernavodei.
- 1970 Se da in folosinta Depozitul de Titei din Cernavoda, cu o capacitate de 20.000 mc.
- 1974 Se reiau lucrarile la constructia Canalului Dunare-Marea Neagra.
- 1979 incepe executarea lucrarilor de dublura a ansamblului de Poduri Anghel Saligny cu un nou pod ce contine pe langa cale ferata si sosea.
- 9 Mai 1978 Este analizat si aprobat proiectul de construire a Centralei Nucleare de la Cernavoda.
Ianuarie 1979 Ia fiinta filiala RENEL, "Centrala Nuclear-Electrica Cernavoda" (CNE) si Trustul de constructii Centrale Nuclearo-Electrice - prima si unica firma de constructii cu acest specific din tara.
- 1980 Se constituie Grupul de Santiere Nuclearmontaj - pentru montajul mecanic al sistemelor de echipamente si conducte de la prima centrala nucleara din Romania.
- 16 Decembrie 1982 Sunt definitivate noile poduri rutiere si de cale ferata peste Dunare si bratul Borcea.
- 26 Mai 1984 Este inaugurat cu mare fast Canalul Dunare-Marea Neagra. Primul convoi de barje, avand in frunte un vaport pe care se afla Presedintele Nicolae Ceausescu, trece prin ecluza de la Agigea. Constructia a durat 8 ani si la ea au participat peste 300.000 de oameni.
- 1986 Ia fiinta la Cernavoda cenaclul de creatie science-fiction "Atlantis Club", sub indrumarea profesorului Aurel Carasel.
- 21 Iunie 1991 Se aproba planul de urgenta pentru inbunatatirea conditiilor de cazare, sociale si de viata din orasul Cernavoda.
- 1992 CNE S.A. primeste in Spania trofeul "Arcul Europei" pentru calitatea anvelopei reactorului nr. 1. Pentru aceiasi realizare CNE va primi si in 1994 premiul ARACO.
- Noiembrie 1992 Apare "Gazeta de Cernavoda". Ziar sustinut de primarul Tiberiu Birda, avand ca director pe Constantin Dumitru si ca redactor sef pe profesorul Axinte Comanescu. in 1993 este preluat de o alta firma si isi schimba denumirea in "Informatia Cernavodei", avand ca redactor sef pe Melania Cuc.
- 30 Martie 1993 Ia fiinta Liceul cu profil de Energetica Nucleara.
- Septembrie 1994 in nordul orasului, pe un teren preluat de la rezervatia pomicula, incep lucrarile la noul spital al Cernavodei. Spitalul urmeaza a fi de fapt un complex sanitar compus din spital cu 100 de paturi, policlinica, statie de preparare, centrala termica proprie, centrala de oxigen si statie de salvare.
- Februarie 1995 La Cernavoda are loc un seminar din programul Phare Democracy privind dezvoltarea democratiei locale. La seminar participa si o delegatie din orasul infratit Saint Sebastien sur Loire (Franta).
- Iunie 1995 Intra in functiune noua statie de pompare a apei potabile, cu o capacitate de 3000 mc/ora.
- Decembrie 1996 Intra in exploatare primul reactor al Centralei Nucleare Cernavoda.
- 1999 Spitalul Cernavoda se muta din veche locatie din cartierul Columbia in cladirea Policlinicii din noul complex sanitar.
- 2002 Este finalizat complet noul complex sanitar al orasului Cernavoda. Complexul este unul dintre cele mai moderne din tara fiind astfel conceput pentru a prelua victimele unui eventual accident nuclear. Inaugurarea s-a facut in prezenta presedintelui Romaniei de la acea data, Ion Iliescu.
- 15 august 2002 S-a inaugurat Podul Sfanta Maria, care leaga orasul de gara feroviara Cernavoda pod, Autostrada A3, DN22. Inaugurarea a avut loc in prezenta lui Adrian Nastase, prim ministru la acea vreme si a lui Gheorghe Hansa, primar al orasului Cernavoda. Lucrarile au inceput in august 1995, pe doua santiere: unul pentru infrastructura si unul pentru tabiere. Acesta a fost construit in Romania si cantareste 1.500 de tone. Cele mai multe lucrari s-au facut mecanizat, astfel incat doar 100 de oameni au lucrat efectiv la constructie. Podul are o lungime de 550 de metri si este construit cu grinda continua Nielsen. in lume mai exista doua poduri realizate cu o astfel de grinda - unul in Norvegia si unul in Statele Unite. Grundurile folosite au fost importate din Marea Britanie, caci e nevoie de o protectie puternica, orice punct de rugina putand duce la fisuri irecuperabile. Lucrarea, care a costat 20 de miliarde de lei, este unica in Europa ca metoda de constructie.
- 3 Iunie2006 Ia fiinta primul muzeu al orasului.
- Septembrie 2007 Este pus in functiune cel de-al doilea reactor al Centralei Nucleare de la Cernavoda.
- Iulie 2008 Orasul Cernavoda se infrateste cu orasul sloven Krsko. incheierea acordului s-a realizat pe platoul Campusului scolar din localitate unde au participat peste 200 de persoane, oaspeti straini si cetateni din Cernavoda. Acordul vizeaza stabilirea si intensificarea relatiilor de colaborare dintre cele doua orase. Cooperarea va consta in schimburi de informatii si experiente in urmatoarele domenii: administratie publica, educatie, tineret, sport si cultura, comert si industrie si altele. Conform acordului de infratire semnat, partile vor organiza anual consultari sau intalniri pentru bilantul actiunilor indeplinite si elaborarea de proiecte de perspective.
Sursa: www.primaria-cernavoda.ro

Localizare Cernavoda

Impresii Cernavoda

Pavel Dumitru
nota: 10

18-06-2015
10

Scrie review Cernavoda

Ai vizitat Cernavoda? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii