Muzeul de Istorie si Arheologie Axiopolis din Cernavoda
Muzeul de Istorie si Arheologie Axiopolis din Cernavoda, Cernavoda
Programul muzeului:Luni - Vineri : 8.00 - 16.00
Sambata si Duminica este deschis pentru grupurile care solicita din timp.
Muzeul de Istorie si Arheologie "Axiopolis" din Cernavoda a fost inaugurat la 3 iunie 2006. Profilul general al muzeului este arheologic, profilul principal fiind arheologie preistorica, arheologie daco-romana, istorie.
Muzeul de Istorie si Arheologie "Axiopolis" este gazduit intr-o cladire veche care a servit de-a lungul timpului ca centru de pompieri, casa a pionierilor. Restaurata si salvata de la demolare cladirea prezinta, in cele 5 sali si un hol, o colectie de arheologie preistorica si romana locala si regionala, piese de arta decorativa din sec. XIX, monumente si personalitati care au marcat istoria si imaginea orasului.
- Sala 1 prezinta perioada neo-eneolitica ( 5500-2500 i.e.n ). Cunoscute mai ales prin celebrul cuplu "Ganditorul si perechea sa", capodopera a sculpturii neolitice descoperite la Cernavoda intrun mormant din necropola de inhumare de pe Dealul Sofia ( 1956 ), comunitatile neo-eneolitice din zona Dunarii au cunoscut o lunga evolutie, colinele insorite de pe malul drept al Dunarii oferind un cadru natural ideal locuirii de durata. Numai in raza de locuire a orasului Cernavoda au fost identificate mai multe asezari si necropole apartinand culturilor Hamangia, Gumelnita, Cernavoda I, III si II cu un bogat inventar arheologic: ceramica, arme, unelte din silex, podoabe si obiecte de cult ( mileniul V i.Hr ), material osteologic care ofera o imagine complexa asupra economiei alimentare.
- Sala 2 prezinta perioada Hallstattiana - prima epoca a fierului ( 1200- 450/300 i.e.n ) care cunoaste manifestari culturale cu trasaturi specifice. Denumirea culturii este data dupa localitatea cu acelasi nume din Austria. Apare in momentul in care metalurgia bronzului cunostea cea mai mare dezvoltare. In mai multe puncte din zona Cernavoda sunt atestate asezari si necropole ce apartin mediului cultural Babadag II si III: pe Dealul Sofia este mentionata existenta unui oppidum tracic hallstattian ( sec.X-VIII a. Chr. ) aparat de un val de pamant si piatra. Poate fi admirat inventarul funerar al unui mormant elenic din Medgidia de sec. II a. Chr., vase hallstattiene din zona Cernavoda si Rasova - Malul Rosu, ceramica greaca de import, vase grecesti de uz comun ( sec. III-II a. Chr ), recipiente amforice de Heracleea Pontica si Chios ( sec. IV a. Chr ), urne funerare.
- Sala 3 este dedicata perioadei de inceput a ocuparii Daciei de catre romani in urma a doua mari razboaie incheiate cu cucerirea teritoriului dintre Carpati-Dunare-Pont si transformarea lui in provincie imperiala romana. Vechea cetate greceasca Axiopolis isi va continua activitatea si in epoca romana. Datorita pozitiei sale strategice, romanii vor infiinta aici o nautae universi Danubii, asociatia marinarilor de pe Dunare. In urma unor cercetari, marele arheolog Grigore Florescu a descoperit la Cernavoda o cariera de piatra exploatata de romani cu reprezentarea unui Hercule Saxanus ( Ripensis ) a carui imagine poate fi admirata in o plansa expusa in sala ( originalul se afla la Muzeul de istorie nationala si arheologie Constanta ). Pot fi vazute emisiuni monetare, dinari romani republicani proveniti din descoperiri izolate. Denarii gasitii la Cernavoda fac legatura cu descoperirile din zona Ostrov, la sud si a Tulcei la nord. Se regaseste de asemenea ceramica romana descoperita la Rasova, Cernavoda, inscriptii pe caramizi cu nume de unitati militare cantonate in zona.
- Sala 4 corespunde perioadei romane tarzii ( sfarsitul sec. III-IV e.n ) si
Prezinta vestigii ale prezentei romanilor la Axiopolis, Capidava, Sacidava si Basarabi. Poate fi studiat un plan al cetatii si pe etapele sale de constructie. Apar cele mai tarzii dovezi ale existentei crestinismului in Scitia Minor: placa mormantului hypogeu, datat sec. VI, din afara cetatii Axiopolis ( originalul se afla in muzeu), reproducerea unei placi de calcar cu mentionarea a trei martiri: Chindeas, Chiril si Dasius ( Tasios )( sec. IV ), obiecte din fir si bronz si o harta a valurilor de pamant di Dobrogea.
- Holul muzeului, dedicat sec. IXI-XX, este evocata personalitatea lui Anghel Saligny, macheta podului construit de marele inginer inaugurat in 1859, aceasta minunata impletitura de fier care a razbatut timpul pana la noi, un album cu etapele constructiei podului, imagini cu cel mai mare obiectiv de constructii al Romaniei - Canalul Dunare-Marea Neagra.
La etaj, in sala-turn 5, este adus omagiul familiei de intelectuali Chirescu prin obiecte ce au apartinut familiei compozitorului I.D.Chirescu.