Valenii de Munte - obiective turistice Valenii de Munte
Valenii de Munte, Judetul Prahova
VALENII DE MUNTE este asezat pe Valea Teleajenului, la o distanta de 28 km nord de Ploiesti.Valenii de Munte este atestat documentar ca targ din 1400 intr-un hrisov al lui Mircea cel Batran, avand insa o existenta mult mai veche, ca important nod de comunicatii inca din vremea dacilor si romanilor (castrul de la Drajna, cetatile de la Slon).
Monumente Valenii de Munte:
- Bustul N. Iorga din curtea muzeului, creatia lui Oscar Han
- Bustul N. Iorga din fata Bisericii Manastirea, creatia sculptorului Emil Russi
- Bustul N. Iorga din fata Colegiului National N. Iorga, sculptat de Maria Grigorescu Vasilovici
- Bustul N. Tonitza din fata Centrului de Cultura Europeana
- Monumentul eroilor din fata Complexului muzeal
Lacase de cult:
- Biserica "Manastirea", monument de arhitectura, cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" este ctitoria lui Hagi Razvan Clucerul si a sotiei sale Ilinca Hagita si Clucereasa din Ceptura , la 1680 pe vremea domniei lui serban Cantacuzino .
- Biserica "Nica Filip". Are hramul "Intrarea in Biserica a Maicii Domnului" si a fost tarnosita in 1808. Ctitorii au fost Nica Filip si Soare Pitoi.
- Biserica Berceni. La cutremurul din 1940 a fost puternic avariata si n-a mai fost reparata din lipsa banilor sau pentru ca era prea aproape de Manastire. Era deservita de Ion Harlaceanu, preot refugiat.
- Biserica Berevoiesti. A fost si este o filiala a Bisericii "Nica Filip". Hramul este Sfantul Spiridon. Ca vechime este a doua dupa Manastire, la 1726, mentionata pe crucea sparta de langa ea. Cu ceva timp in urma aici s-au reluat slujbele la fiecare sarbatoare si au inceput lucrarile de renovare a bisericii.
- Biserica Sfantul Ioan . in fata bisericii a stat marturie peste timp de 400 de ani un plop (Populus nigra), dezafectat inainte de 1989. Un incendiu devastator din anul 1999 a mistuit intreg edificiul. in prezent se executa lucrari pentru o reconstructie integrala.
- Biserica Sf. Nicolae Tabaci. Hramul bisericii este Sfantul Nicolae. Era biserica de cartier a tabacarilor care s-au stabilit aici mai aproape de apa pentru prelucrarea pieilor.