Sercaia - obiective turistice Sercaia
Sercaia, Judetul Brasov
Comuna Sercaia este situata in judetul Brasov, pe soseaua nationala DN1 (E68), intre Brasov si Sibiu, la circa 14 kilometri, spre est de municipiul Fagaras si la circa 56 de kilometri, spre vest de municipiul Brasov. Sercaia este punctul terminus al drumului national DN73A, care face legatura intre localitatile Predeal si Sercaia.Prima atestare documentara a localitatii Sercaia dateaza din anul 1235 si se datoreaza unei diplome emise de papa Grigore al IX - lea, in care sunt mentionati Hermannus et Gerlachus sacerdotes de Sarkam. Pana la jumatatea sec. al XIX - lea, Sercaia s-a aflat in posesia coroanei maghiare, a voievozilor valahi si a orasului Brasov. Despre statutul asezarii informeaza un document din anul 1288, care afirma ca Sercaia apartine comitatului Tara Barsei.
Dupa mai putin de un secol, in anul 1372, targul Scherkkengen face deja parte din districtul Fagaras, reorganizat ca atare de Ludovic I si, din aceasta perioada, evolutia asezarii va fi determinata de cea a unitatii administrative. Principii Transilvaniei si regii maghiari au modificat in numeroase randuri statutul de proprietate al asezarii.
Chiar daca s-a aflat in cea mai mare parte in existenta unuia sau a altuia dintre domeniile de tip feudal, Sercaia a fost investita de timpuriu cu functiuni importante, astfel ca in anul 1736 asezarea a fost desemnata capitala de ocol, statut care a fost pastrat pana la sfarsitul celui de-al II-lea razboi mondial. in consecinta in Sercaia se aflau sediile judecatoriei de ocol, al judecatorului de scaun si al perceptiei. in prezent, comuna Sercaia apartine din punct de vedere administrativ de judetul Brasov.
In general este acceptat faptul ca in Sercaia, a existat o foarte veche manastire, amintirea ei perpetuandu-se in cateva toponime din localitate: Montschebicher Wiech (drumul calugarilor), Montschenauer Hill (dealul calugarilor). Biserica saseasca din Sercaia a fost daramata si reconstruita intre 1868 si 1875 in stil gotic. Arhitect a fost inginerul Josef Sampek din Brasov. Din motive de spatiu, biserica a fost reorientata pe directia nord-sud. Altarul a fost construit dupa planurile inginerului orasului Brasov, Peter Bartesch. Basorelieful Cinei celei de Taina a fost realizat de catre profesorul de sculptura Hermann, dupa pictura lui Leonardo da Vinci.
Localitati componente comuna Sercaia: Sercaia - resedinta, Vad si Halmeag.