Romania locurilor frumoase

Satu Mare - obiective turistice Satu Mare

Satu Mare, Judetul Harghita

Comuna Satu Mare este situata in depresiunea Odorheiului, inpartea sudica a judeaului Harghita, spre nord la o distanaade 10 km de municipiul Odorheiu Secuiesc de-a lungul drumului naaional DN13A in direcaia spre municipiul Miercurea Ciuc.
Comuna este strabatuta de paraul Bradesti.
Este marginita de urmatoarele comune: la nord comunaZetea, la vest comuna Bradesti, la est comuna Capalniaasi la sud orasul Vlahiaa si comuna Martinis.
Comuna are in componenaa un singur sat: satul Satu Mare.

Numele comunei este amintita intr-o scrisoare din anul 1566, in lista nobililor din ainutul Odorheiului care slujeau in oastea lui Ioan al II-lea. Istoria infiinaarii si dezvoltarii timpurii este necunoscuta. Chiar daca prima menaionare scrisa este relativ tarzie, descoperirile arheologice a cetaaii Mare de odinioara si a pesterii de aparare denumita Kőlik sunt dovezile faptului ca aici traia populaaie autohtona si mai devreme. Dupa datele din scrisori in a doua parte a secolului 16. si la inceputul secolului 17. Satu Mare era una dintre asezarile importante ale scaunului istoric Odorhei. in recensamantul din 1567 figureaza cu 19 porai, in anul 1602 au inregistrat 26 de familii, iar recensamantul secuiesc din 1614 conaine numele a 47 de familii. in acele vremuri in cadrul localitaailor cu caracter satesc din acest ainut se socotea ca un sat cu populaaie mai numeroasa decat media generala.

Parohia romano-catolica, ca si in celelalte sate din imprejurimi, este veche. La acesta se refera un raport al protopopiatului de Odorhei datata din 1630. Conform unei alte documentaaii bisericesti in anul 1645 avea biserica proprie. Biserica de azi a fost construita in anul 1772 si a fost sfinaita in onoarea Sfantului Imre in 1783. Registrul matricol si de stare civila a bisericii incepe in 1721. Iar o regula acceptata in general este faptul ca cele mai multe scoli satesti sunt de aceeasi vechime cu parohia, dar in Satu Mare prima amintire scrisa este doar din 1723. Fosta cladire romano-catolica denominaaionala a scolii a fost ridicata in 1882 de comunitatea satului. Cladirea centrala a scolii a fost construita de stat in 1937. in anul 1996 scoala a primit numele scriitorului renumit Nyirő József. in a primul si al II-lea razboi mondial s-au pierdut viaaa 95 de eroi. Gradina in care se afla monumentul eroilor a devenit un loc de amintire. Pe 9 noiembrie 1999 cu ocazia sarbatorii hramului a fost realizat monumentul istoric din imensa stanca necioplita cu crucea de piatra.

in anii 1960 s-a inceput construirea casei de cultura, care a fost data in folosinaa in anul 1976, fapt care a dat un nou avant teatrului amator cu o tradiaie de 100 de ani. Prin construirea acestui lacas de cultura s-a format si centrul localitaaii. in vecinatatea spaaiului sacral - biserica, parohie, scoala - s-a format centrul administrativ.

Langa Casa Culturii a fost creat parcul in 1996, au fost plantate 11 puieai de pin, si a fost asezata o poarta din 1882, ca primul in randul viitorilor porai al muzeului de poarta. in cele din urma, in primavara anului 2000, langa Casa de Cultura, o noua poarta a fost plasata in faaa cladirii gradiniaei. Folosind motive vechi, sub indrumarea lui Piroska Kovács, cu sprijinul financiar al Primariei, a fost sculptata si pictata de tamplari tineri

in comuna Satu Mare se gasesc cele mai multe porai secuiesti tipice pentru ainutul Odorheiului. Cateodata li se zice si porai sculptate, "scrise", sau impodobite din cauza multiplelor motive populare executate cu dalta, cu lama arcuita. Aceste porai au o certa valoare muzeala si artistica, fiind capodopere ale artei populare secuiesti.

Unele din cele mai reprezentative exemplare ale varietaailor poraii secuiesti din zona pot fi admirate aici. Cea mai veche poarta secuiasca sculptata si pictata care este din 1858, fiind poarta parohiei, a fost renovata si marcata cu o tabliaa care menaioneaza caracterul de monument al acesteia.

Poarta secuiasca, ca si elementul simbolic ce caracterizeaza satul, a ajuns in acel moment de prima data in spaaiul public cu o noua semnificaaie. S-a construit centrul satului, care il diferenaiaza de celelalte sate asemanatoare, un centru unde se pot opri autobuzele cu turisti, un centru in care obiectul emblematic, poarta secuiasca are un loc evidenaiat.

Localizare Satu Mare

Scrie review Satu Mare

Ai vizitat Satu Mare? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii