Romania locurilor frumoase

Rezervatia naturala Valea Mare

Rezervatia naturala Valea Mare, Moldova Noua

Rezervatia naturala Valea Mare, in suprafața de 1.179 ha, reprezentata de o padure in care cresc specii mediteraneene și submediteraneene (mojdreanul, paltinul de munte, liliacul), cu numeroase poieni, unde crește in mod natural iedera alba, lucerna arabeasca, scumpia etc.
Tipul rezervatiei: botanica
Suprafata: 1179,0 ha
Tipuri de habitate: Habitate de padure si stancarie.
Rezervatia se afla pe teritoriul administrativ al orasului Moldova Noua, judetul Caras-Severin.
Rezervatia naturala Valea Mare este situat in tinutul Carpatilor Occidentali, subtinutul Muntilor Banatului, unitatea geomorfologica Muntii Locvei. care fac parte din grupa muntilor si podisurilor calcaroase. Cu toate acestea, zona muntoasa imediata adiacenta este caracterizata prin altitudini foarte joase si roci granitice. Din punct de vedere geologic, teritoriul face parte din domeniul Danubian.
Flora - Importanta floristica a rezervatiei este data de proportia insemnata a speciei Daphne laureola (iedera mare), relict tertiar. Padurile de fag, ce coboara de-a lungul vailor pana la altitudini foarte joase, de 150 - 200 m, ocupa o suprafata de circa 400 ha. Alaturi de fag (Fagus sylvatica), vegeteaza carpenul (Carpinus betulus), teiul argintiu (Tilia tomentosa), teiul pucios (Tilia cordata), ciresul (Cerasus avium), paltinul (Acer pseudoplatanus), cornul (Cornus mas), paducelul (Craetegus monogyna) si pe alocuri carpinita (Carpinus orientalis), iedera (Hedera helix), cornisorul (Ruscus hypoglossum), ghimpele (Ruscus aculeatus), drobita (Genista ovata), vinarita (Asperula taurina), curpenul (Clematis vitalba) etc.
Vegetatia abrupturilor calcaroase este foarte diversificata, existand formatiuni specifice de tufarisuri termofile (sibleac). Tufarisurile sunt alcatuite in cea mai mare parte din liliac (Syringa vulgaris), scumpie (Cotinus coggygria), mojdrean (Fraxinus ornus), visin turcesc (Padus mahaleb) etc. Peretii calcarosi si branele sunt acoperiti cu tufe de Sesleria filifolia sau garofite (Dianthus kitaibelii, Dianthus banaticus), cu endemismele carpatice Erysium saxosum, Draba lasiocarpa, insotite de tufe de colilie (Stipa eriocaulis), Centaurea atropurpurea etc. Conditii de viata prielnice gasesc si o serie de specii de plante submediteraneene si balcanice, precum : Acanthus longifolius, Allium petraeum, Bupleurum praealtum, Calamintha officinalis, Echinops banaticus.
Fauna rezervatiei este foarte bine reprezentata la nivelul fiecarei clase. Existenta diferitelor tipuri de habitate, de la cele de padure la cele de stancarie, chiar si a cursurilor de apa permanente si temporare, induc o buna reprezentativitate la nivelul fiecarei grupe de animale.
Cai de acces: Orsova- Moldova Noua - DN57 pana in localitatea Moldova Noua, dupa care se urmareste drumul judetean ce leaga orasul Moldova Noua de Padina Matei. Imediat la iesire din Moldova Noua, pe partea dreapta pe sensul de mers Padina Matei se descrie teritoriul acestei rezervatii.

Rezervatia naturala Valea Mare face parte din Parcul National Portile de Fier

Localizare Rezervatia naturala Valea Mare

Scrie review Rezervatia naturala Valea Mare

Ai vizitat Rezervatia naturala Valea Mare? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii