Romania locurilor frumoase

Porumbesti - obiective turistice Porumbesti

Porumbesti, Judetul Satu Mare

Comuna Porumbesti este situata in partea de nord-vest a judetului Satu Mare, se intinde pe o suprafata de 3340 ha si are o populatie de 2800 locuitori, potrivit recensamantului populatiei din anul 2002.
Comuna are 2 sate apartinatoare, Porumbesti si Cidreag si urmatoarele vecinatati:
- Ucraina, la nord;
- Comuna Halmeu, la 2 km est;
- Comuna Turulung, la sud;
- Comuna Micula, la vest.
Ca forma de relief, predomina campia. Satul Porumbesti si-a primit numele de la arbustul porumbar, foarte raspandit in hotarul asezarii (porumbar-kokeny), avand in timp urmatoarele denumiri: Kukynus(1274); Kekenyes(1483); Kokonyosd (1828); Kokenyesd (1851); Kokenyesd- Porumbesti (2002).
Se presupune ca denumirea localitatatii Cidreag provine de la denumirea unor fructe, asemanator satelor din Ucraina, cu care se invecineaza. Din datele primite de la locuitori, satul a avut de-a lungul timpului, urmatoarele denumiri: Chudruk, Chedres, Chedreg, Ciedreg, Cidreag.
Documentele atesta ca Porumbesti si Cidreag s-au format pe domenii feudale inca din secolul al 13-lea. Un document pomeneste despre despartirea hotarelor intre satele Cidreag si Almas, iar in anul 1323 este amintit si satul Dabolt.
In secolul al 18-lea, venind dinspre est, pe raza comunei s-au stabilit evreii. Este important de mentionat ca prezenta lor in satele comunei, aduce schimbari benefice, mai ales in viata economica. Acestia practicau meserii ignorate de ceilalti locuitori ai comunei cum ar fi: comertul, micile mestesuguri de toate felurile (pantofari, macelari, croitori).
Viata oamenilor a fost foarte grea pe aceste meleaguri, in perioada interbelica. Din multe familii, barbatii au emigrat in SUA pentru munca. De aici trimiteau bani pentru intretinerea familiilor ramase acasa. Multi dintre ei nu s-au mai intors niciodata.
Potrivit ultimului recensamant din anul 2002, avem urmatoarele date statistice privind populatia satelor comunei Porumbesti:
* Porumbesti cu 1534 de locuitori si 513 familii;
* Cidreag cu 1066 de locuitori si 323 familii;
Impartirea populatiei pe nationalitati in comuna Porumbesti:47 locuitori de nationalitate romana, 2121 locuitori de nationalitate maghiara, 429 locuitori de nationalitate rroma, 2 locuitori de nationalitate germana si 1 locuitor de nationalitate ucraineana.
Impartirea populatiei pe religii in comuna Porumbesti: 27 locuitori de religie ortodoxa, 1014 locuitori de nationalitate romano-catolica, 1493 locuitori de religie greco-catolica, 65 locuitori de religie reformata si 1 locuitor de religie adventista.

Localizare Porumbesti

Scrie review Porumbesti

Ai vizitat Porumbesti? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii