Romania locurilor frumoase

Pestera de la Coltul Surpat

Pestera de la Coltul Surpat, Podu Dambovitei

Pestera Ursilor sau Pestera de la Coltul Surpat este situata pe Valea Dambovitei, la 2 km distanta de localitatea Podu Dambovitei.
La 300 de metri dupa intrarea in Cheile de Sus ale Dambovitei, in versantul drept porneste o poteca amenajata, cu balustrade si trepte ce conduc, dupa un urcus de numai 20 de metri, la intrarea aflata la o altitudine de 850 m.
Intrarea se prezinta ca o grota imensa din care pleaca doua galerii cu lungimea cea mai mare de 370 metri.
Pestera este situata la jumatatea parcurgerii distantei de pe Cheile Dambovitei, iar intrarea in pestera se face pe versantul din partea stanga a raului Dambovita.

Numele pesterii provine de la numarul mare de resturi fosile de urs de pestera, descoperite aici in anul 1951. in pestera, se desprind doua galerii: cea din stanga duce spre galeria gangul Ursilor, unde au fost descoperite resturi scheletice ale ursului de caverna (Ursus spelaeus).
Pestera Ursilor este una dintre cele trei cu aceeasi denumire din tara, formata in urma fenomenelor carstice si unica datorita situarii la o inaltime apreciabila.
Pestera Ursilor este declarata Rezervatie Naturala si prezinta o parte din stalagmitele si stalactitele specifice unei pesteri.
Urmand drumul forestier mai departe, valea Dambovitei se largeste, apar pe versanti poieni presarate cu casele construite din barne ale satului Satic, prima asezare de pe valea Dambovitei. Drumul forestier continua spre izvoarele Dambovitei, de unde se desprind trasee turistice marcate si poteci catre creasta Pietrei Craiului.

Localizare Pestera de la Coltul Surpat

Scrie review Pestera de la Coltul Surpat

Ai vizitat Pestera de la Coltul Surpat? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii