Romania locurilor frumoase

Pestera Ursilor, Chiscau

Pestera Ursilor, Chiscau, Pietroasa

Pestera Ursilor ne ademeneste prin frumusetile sale arhitecturale, adevarate sculpturi realizate chiar de catre natura.
Astfel, putem vorbi despre "Mastodontul", "Draperiile din Galeria Ursilor", "Lacul cu nuferi", "Casuta Piticilor" si "Sfatul Batranilor", intrucat fiecare statueta creata de legile naturii a fost astfel denumita de catre om.
Cu toate ca lasa loc unor frumuseti cu adevarat impresionante, pestera nu a fost o descoperire naturala, fiind creata artificial in timpul dinamitarii unor cariere de marmura.
Pestera Ursilor se afla situata in Muntii Apuseni, in apropierea comunei Pietroasa, la o altitudine de 842 m. Are o dimensiune de-a dreptul impresionanta, masurand mai bine de 1500 m, avand doua galerii suprapuse. Aici putem admira stalactitele si stalagmitele, dar si urmele ursului de caverna, disparut acum mai bine de 15.000 de ani, dar si oase de capra neagra, hiena de pestera, leu sau ibex.
Legenda
Denumirea pesterei vine de la urmele de oase ale ursilor ce au colindat aceste regiuni acum mai bine de 15000 de ani. Atunci cand acestia se apropiau de sfarsit, ursii veneau aici si se adaposteau pana cand li se apropia sfarsitul. Se spune ca fiecare urs venea aici urmand ritualul stramosilor lui, fiind un adevarat obicei al acestor animale, pestera devenind un adevarat mormant pentru acestea.
Traseul pana la pestera va putea fi parcurs numai cu autoturismul, dar si cu alte mijloace de transport in comun care isi desfasoara activitatea in aceste locuri. Nu trebuie sa uitam ca temperatura in regiune este una destul de mica chiar si pe timp de vara, atingand un maxim de 10 grade Celsius.

Pestera a fost descoperita la 17 septembrie 1975 accidental, cand in urma unei dinamitari in cariera de marmura de la Chiscau, s-a format o spartura, prin care a intrat pentru prima data om in pestera.
Spartura a fost imediat inchisa, iar dupa explorare o parte a pesterii a fost amenajata si electrificata. Astfel la data de 14 iulie 1980 pestera a fost deschisa publicului. Are o lungime de 1,5 km, din care 521 m au fost declarati rezervatie stiintifica. Nivelul superior in lungime de 488 m a fost deschis circulatiei turistice, acolo pot fi admirate formatiunile carstice, care au facut pestera cunoscuta in toata lumea.
Aici sunt 3 galerii: cea a Ursilor, galeria Emil Racovita si Galeria Lumanarilor, si 4 sali: Sala Lumanarilor, Sala Spaghetelor, Sala Emil Racovita si Sala Oaselor. Vizitarea pesterii incepe cu galeria ursilor unde au fost gasite resturi scheletice ale ursului de caverna (Ursus Spelaeus) disparut de pe suprafata pamantului de mai bine de 15000 de ani. Pestera Ursilor primeste anual peste 200.000 de vizitatori.
Cai de acces: Pe DN-76 (Oradea-Deva), cu derivatie la km 86 in comuna Sudrigiu, pe DJ-763, 16km satul Chiscau.
Pestera Ursilor din Chiscau este la dispozitia turistilor, tot timpul anului, indiferent de anotimp, zilnic intre orele 10:00 si 17:00.
La parterul cladirii se afla casieria de bilete.
La etajul 1 se afla un bar de zi, la dispozitia vizitatorilor, cu o terasa de vara imponabila si cu o panorama deosebita.
La etajul 2 se afla intrarea in pestera.
Programul de functionare al pesterii poate suferi modificari. Pentru orice modificare privind programul de functionare raspunzatoare este societatea care administreaza acest obiectiv turistic.

Localizare Pestera Ursilor, Chiscau

Scrie review Pestera Ursilor, Chiscau

Ai vizitat Pestera Ursilor, Chiscau? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii