Romania locurilor frumoase

Groapa Ruginoasa - Valea Seaca

Groapa Ruginoasa - Valea Seaca, Pietroasa

Groapa ruginoasa (monument al naturii) este o ravena uriasa de peste 600 de metri in diametru si 100 de metri adancime, cu rupturi ruginii. S-a format prin eroziunea torentiala, extrem de activa a depozitelor de cuartite, fresii si argile rosii. Este o adevarata Rana vie in trupul muntelui, eroziunea se extinde si in prezent insa pe o parte a gropii a inceput vegetatia sa creasca datorita pantei mai line. Intre versanti gropii s-au creat vai foarte stramte ce dau un aspect de canion fundului torentului.
La precipitatii, prin el se scurge apa in torent, contribuind la dezvoltarea acestuia. Interiorul Gropii este separat in patru sectoare mari, de catre versanti ingusti si ascutiti ca lama. Suprafata pe care o ocupa este de aproape 20 ha, iar volumul de material erodat pe parcursul timpului se estimeaza la aproximativ 7 milioane de metri cubi.

Aceasta este un renumit si vast fenomen torential, se gaseste la altitudinea de aproximativ 1400 metri in Muntii Padis - Scarisoara (O subdiviziune a Muntilor Bihor), intre varful La Morminti (1430 metri) si Varful Tapul (1475 metri). Peretii sai inclinati, muchiile ascutite converg spre centrul gropii, unde se afla valcelul Valea Seaca, cu sectoare de chei, ce pot fi parcurse numai de alpinisti. Dincolo de groapa la 4 km se afla Poiana Florilor, iar peretii albi ce se vad in departare sunt Pietrele Galbenei.
Groapa Ruginoasa datorita unicitatii peisajului este o arie protejata de interes national - rezervatie naturala de tip geologic - situata in partea sud-estica a judetului Bihor, pe teritoriul administrativ al comunei Pietroasa. Face parte din Parcul Natural Apuseni.

Cum ajung la Groapa Ruginoasa:
Din saua Vartop pe banda galbena. Marcajul incepe la 10 minute de saua Vartop spre Lunca. in dreptul intrarii este amplasat si un panou. Aici parasim soseaua, traversam paraul, si incepem urcusul de 40 de minute. Ajungem intr-o poiana, de unde sus in fata noastra se contureaza o sa larga. Ajungem in sa, iar sub noi se vede Groapa Ruginoasa. Drumul de intoarcere este identic cu cel de acces, si este ultima parte a traseului.
In toamna 2014 a fost refacut traseul ce urca din DN75 pana la Groapa Ruginoasa. S-au facut trepte de lemn si piatra in locurile mai dificile, si balustrade de lemn. Astfel vom putea ajunge mai usor la Groapa Ruginoasa si in anotimpul alb.

Localizare Groapa Ruginoasa - Valea Seaca

Scrie review Groapa Ruginoasa - Valea Seaca

Ai vizitat Groapa Ruginoasa - Valea Seaca? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii