Romania locurilor frumoase

Pestera Rateiului

Pestera Rateiului, Moroeni

Este sapata in calcarele jurasice ale muntelui Lespezi in versantul stang al paraului Ratei - afluent al Ialomitei la altitudinea de 1080 m. Prima mentiune este facuta de Al. Orescu intr-o lucrare din 1904, dar incepe sa fie cercetata abia in 1970. De dimensiuni gigantice, cu galerii dispuse pe trei etaje ce insumeaza 5160 m, a fost creata de actiunea combinata a apelor provenite din raurile de suprafata si din infiltratia precipitatiilor.
Se caracterizeaza prin abundente curgeri subterane in galerii meandrate si schimbari repetate de drenaj pe liniile majore de fractura.
Prezenta in galerii a concretiunilor de calcit gips si aragonit ii sporesc valoarea, caci ele sunt elemente rar intalnite in alte pesteri din tara.
Este interesant de mentionat jocul "de v-ati-ascunselea" al apelor paraului Ratei. Acestea se pierd in amonte, apar in sifonul 5 al pesterii, parcurg Galeria in cascade pe un traseu inaccesibil pentru om, reapare in sifonul 3 dupa care intra in Galeria Braclazelor. Acet joc interesant il realizeaza in roca calcaroasa si alte paraiase afluente ale Rateiului.
Pestera Rateiului este inchisa putand fi vizitata cu aprobare speciala. Se poate vizita in schimb o alta pestera situata in apropiere.

Localizare Pestera Rateiului

Scrie review Pestera Rateiului

Ai vizitat Pestera Rateiului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii