Romania locurilor frumoase

Pestera Ghetarul de la Barsa

Pestera Ghetarul de la Barsa, Pietroasa

Pestera Ghetarul de la Barsa (Pestera de la Zapodie) face parte din complexul carstic Groapa de la Barsa, aflat in Muntii Apuseni, zona Padis.
Intrarea in pestera se afla la altitudinea de 1090 m si are forma ogivala, fiind sapata in peretele ce inchide mica Vale Zapodie. Impresia generala este ca Pestera de la Zapodie ar fi ponorul acestei vai, in realitate insa, Valea Zapodie dispare in patul vaii, la 40 m amonte de pestera.
Prima sala adaposteste un ghetar temporar, iar in partea finala galeria prezinta numeroase meandre.
Pestera de la Zapodie dreneaza in subteran intreaga apa din Groapa de la Barsa. Cursul Sudic, care vine din Pestera Neagra, dreneaza astfel micul bazin inchis Stevia Lupii, paraiele central-sudice din Groapa de la Barsa si reteaua de doline din jurul Ghetarului de la Focul Viu. Cursul Nordic dreneaza Ghetarul de la Barsa si toate dolinele si paraiele central-nordice din Groapa de la Barsa
Este una dintre cele mai greu accesibile pesteri din tara, vizitarea ei necesitand o buna pregatire fizica si tehnica. Sunt necesare costume impermeabile, surse multiple de iluminat, corzi, blocatoare coboratoare, barca, pitoane.

Localizare Pestera Ghetarul de la Barsa

Scrie review Pestera Ghetarul de la Barsa

Ai vizitat Pestera Ghetarul de la Barsa? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii