Romania locurilor frumoase

Traseu montan: Podu Dambovitei - Dambovicioara - Brusturet

Traseu montan: Podu Dambovitei - Dambovicioara - Brusturet, Podu Dambovitei

Distanta: 5 km (Podu Dambovitei - Dambovicioara) - Drum asfaltat
Distanta: 6 km (Dambovicioara - Brusturet) - Drum forestier

Traseul incepe din centrul satului Podul Dambovitei (km 80 pe DN 73), ramificandu-se din drumul national langa Podul lui Socol (denumirea de Puntea lui Socol dainuie din vremea voievodului Matei Basarab). Urmeaza apoi malul stang al Dambovitei si, dupa aproximativ 2 km, patrunde in Cheile Dambovicioarei (defileu de o rara frumusete) ai caror pereti verticali inalti de 200 de metri ne tin companie 3 km, pana mai sus de Pestera Dambovicioara care se afla in dreapta drumului.

Drumul carosabil iese din Cheile Dambovicioarei si patrunde, la scurt timp, in Cheile Brusturetului, pe care le strabate 2 km pana la punctul Brusturet (11 km de la Podul Dambovitei).
De la Pestera Dambovicioara si pana la capatul Cheilor Brusturetului ne putem lasa "furati" de cateva obiective inedite: Izvoarele din Plai (un manunchi de izvoare ivite pe stanga drumului, ale caror ape formeaza o frumoasa cascada; punct de reper: casutele catunului Valea Rea, de la confluenta Vaii Pesterii cu Dambovicioara).

Putin mai sus, tot pe stanga, la baza unor pereti inalti, apare o alta pestera: Gaura Brusturetului (Pestera Dracilor), situata la confluenta Brusturetului cu Valea Muierii (vale cu apa).
Doi km mai sus, in inima Cheilor Brusturetului, ne atrage atentia un puternic suvoi de ape care tasnesc la baza unui perete calcaros inalt de 200 m: La Galgoaie. Localnicii numesc punctul care domina peretele de La Galgoaie, situat la aproximativ 200 m deasupra izbucului, poiana Cuibul Uliului.

Dupa ce am strabatut cele trei sectoare succesive ale Cheilor Brusturetului (Cheia Lunga, Cheia Stramta si Cheita), ajungem in marginea Poienii Brusturetului, la confluenta Vaii cu Apa cu Valea Seaca a Pietrelor. Aici, la poalele padurilor de pe Muchia lui Stinghie si Muntele Piatra Galbena, se afla cabana Brusturet, o casa de vanatoare si un canton silvic. Din acest punct se poate continua, dupa un scurt popas, pe traseele montane marcate 2 si 3.
Marcajul local cu banda galbena stabileste o legatura directa cu satul Ciocanu, pe o poteca fara dificultati deosebite, care strabate in urcus locuri incantatoare.

Scrie review Traseu montan: Podu Dambovitei - Dambovicioara - Brusturet

Ai vizitat Traseu montan: Podu Dambovitei - Dambovicioara - Brusturet? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii