Romania locurilor frumoase

Nucet - obiective turistice Nucet

Nucet, Judetul Bihor

Orasul Nucet are o istorie relativ scurta, prima atestare documentara oficiala avand loc în 2 februarie 1956, iar aparitia pe harta tarii se datoreaza existentei bogatiilor mineraliere din zona localitatii Baita, actualmente componenta a Nucetului. Baita este atestata documentar în anul 1270, cand fierul a fost primul metal care a dus la initierea mineritului în Muntii Bihor.
Dupa retragerea tatarilor, în teritoriu erau targuri (opidum) si orase (civitates), cuprinse în Comitatul de Bihor. În anul 1270, prin actul de danie, Domeniile Beiusene sunt date Episcopului Ladomar Monoslav. În anul 1452, Domeniile Beiusene intra în principatul independent al Transilvaniei, în timp ce Beiusul este ridicat la rangul de targ (opidum).
In aceasta perioada s-au intensificat exploatarile miniere la mina din Baita si din împrejurimi. Pentru initierea localnicilor în minerit au fost adusi “hospites”, germanii rudari din Transilvania, iar documentele amintesc de spalaturile de aur din Vascau. Pe langa fier, la Baita, erau exploatate aur si argint, dupa anul 1541 exploatandu-se si cupru.
La mijlocul secolului al XVII-lea se mentioneaza o stagnare economica, Bihorul devenind “pasalac” sub ocupatie turceasca, minele de la Baita si Vascau fiind ocupate. In anul 1692, odata cu iesirea Oradiei de sub ocupatie turceasca, Curtea de la Viena a luat masuri pentru dezvoltarea mineritului la Baita si în anul 1726 sunt reluate exploatarile sub monopolului statului.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, documentele arata o stagnare a activitatii miniere la Baita. Dupa anul 1900 cerintele de bismut au favorizat reluarea activitatii miniere la Baita. Alaturi de minereul de bismut se exploateaza minereul de molibden, metal solicitat de metalurgie pentru oteluri speciale.

Localizare Nucet

Scrie review Nucet

Ai vizitat Nucet? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii