Romania locurilor frumoase

Negresti-Oas - obiective turistice Negresti-Oas

Negresti-Oas, Judetul Satu Mare

Negresti-Oas este situat in extremitatea nord-estica a judetului Satu Mare, fiind centrul economic si administrativ al zonei geografice si etnografice a "Tarii Oasului". Situat pe cursul superior al paraului Talna Mare, afluent al raului Tur, la o altitudine medie de 265 metri, orasul Negresti-Oas se invecineaza la sud cu comuna Vama, la nord cu Certeze si la nord-vest cu comuna Bixad.

Intr-o scrisoare a regelui ungar Stefan din 17.11.1270 se vorbeste de Oas ca mosia "OVAS". in diplomele maramuresene din secolele XIV si XV, Negrestiul este mentionat in legatura cu "drumul sarii" care pornea de la Ocnele de sare Giulesti-Maramures peste munti prin Negresti, catre tinuturile satmarene si apoi spre Panonia.
Despre Negresti un istoric maghiar a scris cu mai bine de 100 de ani in urma ca: "Felsofalu", in vlaha Negresti, este cea mai mare asezare romaneasca din Oas. Acest sat se intinde pe 77 de coline, cu toate acestea are numai 300 de case.
Documentele din secolul XIX vorbesc despre Negresti ca fiind cel mai mare sat din Tara Oasului avand 600 case cu 2.725 locuitori.

Localizare Negresti-Oas

Scrie review Negresti-Oas

Ai vizitat Negresti-Oas? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii