Moreni - obiective turistice Moreni
Moreni, Judetul Dambovita
Municipiul Moreni este situat in partea de est a judetului Dambovita, la 22 km. departare de municipiul Targoviste.Municipiul se intinde pe o suprafata de 3508,26 Ha. si se invecineaza cu:
- la Nord - Comuna Iedera
- la Est - Comuna Filipestii de Padure
- la Sud - Comuna I.L.Caragiale
- la Vest - Comuna Ocnita si Gura Ocnitei
Localitatea este situata pe terasa inferioara a Cricovul Dulce, de o parte si alta a raului, cu o dezvoltare mai mare pe partea stanga. Localitatea are mai multe cartiere.
Cartierul Schela Mare, situat in vestul Moreniului, pe o lungime de aproximativ 6 kilometri, de o parte si de alta a soselei Moreni - Targoviste, este alcatuit (in special) din cladiri construite in perioada interbelica de catre societatile petroliere. Casele individuale pentru o familie sunt raritati. Blocurile, cu 2-3 etaje, sunt primele locuinte de acest tip din Moreni, formand colonii, precum Pascov, Steaua, Concordia, Internationala, etc.
Cartierul tuicani este situat in VSV de oras, pe o suprafata locuibila de aproximativ 3 hectare, si este alcatuit din locuinte, proprietate personala, dar si din locuinte aflate in fostele cladiri ale societatilor particulare.
Cartierele Bana si Pleasa, supuse dezafectarii pana in 1989, sunt zone ce pot intra in circuitul constructiilor in viitor.
in cartierul Tisa, situat pe malul drept al Cricovului si de-a lungul paraului Tisa, se poate observa o modernizare arhitecturala, prin aparitia constructiilor individuale de tip vila.
In municipiul Moreni, dupa 1990, constructiile de tip P+4, au fost realizate intr-un numar foarte mic. Spre iesirea din Moreni, in ultimii ani, au aparut locuinte de tip vila.
Configuratia urbanistica optima nu poate fi realizata fara existenta si sporirea spatiilor verzi. in aceste conditii, administratia publica municipala a acordat o atentie deosebita construirii de noi spatii verzi, precum si de locuri de joaca pentru copii in toate cartierele din municipiul Moreni.
Istoria orasului:
Exista doua versiuni orale cu privire la intemeierea acestei localitati.
Astfel, se povesteste ca, pe vremea cand mosia era inca sub stapanirea boiereasca, traia o femeie destoinica si curajoasa, numita Moreanca (desigur sotia unui oarecare Moreanu). Curajoasa femeie stapanea cu mare greutate pamantul, caci se incepuse coborarea pe vale a locuitorilor stabiliti pe plaiuri, “veniti din tara Ungureasca". Moreanca ii alunga cu parul de pe mosie. Pentru curajul cu care apara pamantul si destoinicia ei, boierul proprietar (care nu locuia in zona) si avea intinderi foarte mari de pamant, a daruit Morencei locul care se va numi “Moreni".
Prima atestare documentara a Moreniului dateaza din timpul domniei lui Petru Cercel, Voievodul care pe 18 iunie 1584, intareste “Jupanesei Caplea si nepotilor ei, Badea si Calota postelnici, satele Draganesti si Moarile in urma unor judecati".
Satul cu gospodariile lui intra treptat in posesiunea manastirii Margineni de care se desparte prin reforma marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza. in aceeasi perioada si mosia Stravopoleos este secularizata, locuitorii viitoarei comune devenind proprietari pe terenurile unde erau clacasi.
Viata economica si sociala a localitatii a suferit permanent transformari, cea mai importanta fiind cea din 1904 cand apare prima sonda moderna.
Localitatea apare mentionata documentar ca sat prima oara, cu numele Moarile (datorita numeroaselor mori de pe valea Cricovului Dulce) sau Moara Ratesului, Moara Noua, Moara Sasului. Din 1661 este cunoscuta cu numele actual.
Administrativ, comuna Moreni apare in 1864. in 1868, in Moreni, existau catunele, ca in 1876 sa existe si satele Neagra, Piscuri, Pleasa, Rapa, tuicani. Din 1897 se stabilizeaza organizarea administrativa a comunei Moreni; avand in componenta sa satele Tisa, Stavropoleos, tuicani si Pleasa.
in anul 1931, Comuna Stavropoleos este o unitate administrativa de sine statatoare, incercarea de a schimba numele localitatii in “Aurul Negru" nefiind insa acceptata de autoritati.
La 17 septembrie 1947, prin unirea comunei Moreni cu Stavropoleos, apare orasul Moreni, care din 1968, in urma formarii judetelor include si Cartierul Schela Mare.
Pe 19 iunie 2003, prin Legea nr. 259/2003, localitatea a fost ridicata la rangul de municipiu. Din anul 1691 s-a exploatat petrol, a fost primul loc din Romania, si de fapt al treilea din lume unde s-a intamplat acest lucru.