Romania locurilor frumoase

Manastirea Dealu

Manastirea Dealu, Judetul Dambovita

Compexul arhitectonic de la Dealu este compus din:
- biserica manastirii
- turnul clopotnita
- paraclisul
- corpul chiliilor cu logia

La 17 noiembrie 1431, voievodul Alexandru Aldea daruia satelor Alexeni si Razvad, pentru pomenirea tatalui sau, "manastirea de la Dealu".
In locul vechii biserici, Radu cel Mare a inceput sa zideasca manastirea si a fost sfintita in 1501.
Biserica a suferit jafuri si distrugeri din partea armatei lui Gabriel Bathory si a trupelor habsburgice.
Reparatii noi a initiat Dionisie Lupu in 1801.
Biserica manastirii a fost zugravita din initiativa lui Neagoe Basarab, cu "vapsele si cu aur".
Planul bisericii este trilobat si este compus din pronaos, naos si absida altarului, mesterii reusind solutii interesante si novatoare fata de tipul initial. Pronaosul este impartit in 2 travei inegale, care nu se gasesc in structura altor biserici; acestea sustin cele 2 turle mici.
Naosul are iconostasul din lemn de par salbatic din 1956.
Decoratia bisericii este impartita in 2 registre de catre un brau orizontal, impodobite cu arcade oarbe. Aceasta decoratie se intalneste pe peretele de V ce incadreaza intrarea, pisania si cele 7 rozete traforate, prezente in registrul superior.
Turlele pronaosului si cea a naosului sunt bogat impodobite cu motive sculptate, ce contureaza un detaliu de decoratie, care a primit numele de "motivul Dealu". Mesterii au folosit o noua conceptie decorativa, ce a influentat puternic arhitectura monumentelor construite ulterior.
Manastirea Dealu a fost puternic centru de raspandire a culturii prin carti scrise de calugarii caligrafi. La Manastirea Dealu a fost instalata cea dintai tiparnita din Tarile Romane.
In expozitia aflata intr-o sala de pe latura de V a chiliilor se remarca, printre alte piese, crucifixul din lemn de chiparos, sculptat si ferecat in argint, donat de Matei Basarab, precum si icoane pe lemn datand din secolul al XVII-lea.
Pronaosul adaposteste mormintele voievozilor de la Targoviste: Vladislav al II-lea, Radu cel Mare, Vlad cel Tanar, Vlad inecatul, Patrascu cel Bun, Radu Badica precum si mormantul capului domnitorului Mihai Viteazu.
Manastirea Dealu a fost loc de pelerinaj, unde poporul roman venit sa se regaseasca si sa preia din energiile inaintasilor in momente de restriste si mai mari incercari, a reusit sa gaseasca mai usor calea spre infaptuirea Romaniei Mari.
Cladirile manastirii au gazduit scoala divizionara de ofiteri, Scoala Copiilor de trupa, Liceul Militar "Nicolae Filipescu".

Localizare Manastirea Dealu

Scrie review Manastirea Dealu

Ai vizitat Manastirea Dealu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii