Romania locurilor frumoase

Limanu - obiective turistice Limanu

Limanu, Judetul Constanta

Limanu (fosta denumire Caracicula) este o comuna in judetul Constanta, regiunea Dobrogea.
Comuna este situata in extremitatea Sud-Estica a judetului Constanta si se invecineaza la Sud cu Bulgaria, la Vest cu comuna Albesti, la Nord cu comuna Pecineaga si cu orasul Mangalia, iar la Est cu Marea Neagra.
Comuna Limanu are in componenta localitatile: 2 Mai (Doua Mai), Hagieni (Hagilar), Limanu (resedinta de comuna), Vama Veche (Ilanlac). Sub aspect etnic, comuna este alcatuita din romani - majoritari, 297 lipoveni, 186 tatari, 59 tigani/romi, 13 unguri si 8 turci. Sub aspect confesional, populatia se compune din ortodocsi, 261 ortodocsi si de rit vechi, 195 musulmani, 22 baptisti, 13 penticostali si 12 romano-catolici.
- Satul Caracicula (Limanu) a fost infiintat in anul 1863 de catre turci. In anul 1887 au venit 35 de familii de germani din Basarabia, populand satul, insa in 1894 au emigrat lasand locul romanilor veniti din stanga Dunarii, care au fost improprietariti aici. Cuvantul Caracicula inseamna "ulm negru".
- Satul Ilanlac a fost infiintat prin 1811 de citeva familii de gagauti. in 1884 satul s-a populat cu improprietariti cu cate 25ha pina la 100ha. Dinfaptul ca in aceasta regiune se gasesc foarte multi serpi, satul s-a numit Ilanlac sau "loc plin de serpi".
- Satul Hagilar a fost infiintat pe timpul dominatiei otomane in anul 1824. Este singurul sat dintre cele 4 care un a progresat aproape deloc, de la anexare si pana acum. Populatia a fost numai tatareasca si incet incet, pamanturile lor au fost acaparate de cativa fruntasi, ceilalti ramanand in saracie. Cuvantul Hagilar inseamna "satul Hagiilor" si s-ar datora aceasta numire faptului ca mai multi tatari s-au dus la Meca.
- Satul Doua Mai a fost infiintat in anul 1887 de catre Mihail Kogalniceanu si este compus din castrati(scopiti) adusi din Bucuresti, Iasi, Galati. incepand cu 1922 gasim aici comunitati de rusi, lipoveni, greci.
Prima scoala a fost infiintata in in satul Caracicula (Limanu) in anul 1902, avand doua posturi de invatatori suplinitori si instalata in localul propriu in 1908 construit din cotizatiile locuitorilor.
In anul 1903 a fost infiintata scoala cu 3 clase in satul Hagilar si instalata in local propriu cladit din cotizatiile locuitorilor avea un invatator suplinitor.in anul 1909 a fost infiintata o gradinita de copii.
Gradinita si ambele scoli au fost devastate in timpul razboiului in 1922.
In ceea ce priveste bisericile, s-a construit prin cotizatiile locuitorilor o singura biserica in Caracicula cu hramul "Sf.Nicolae" si o geamie in 1907 in Hagilar pe cheltuiala lui Osman Gebal. Acestea nu au suferit stricaciuni in timpul razboiului.

Localizare Limanu

Scrie review Limanu

Ai vizitat Limanu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii