Romania locurilor frumoase

Lenauheim - obiective turistice Lenauheim

Lenauheim, Judetul Timis

Comuna Lenauheim este situata in partea de vest a judetului Timis, la o distanta de 45 km de marele centru industrial Timisoara, la o distanta de 11 km de orasul cel mai apropiat Jimbolia si aproape de granita cu Iugoslavia. Teritoriul comunei Lenauheim este delimitat la nord de teritoriile comunelor Lovrin si Periam, la vest de teritoriul comunei Comlosu - Mare, la sud de teritoriul orasului Jimbolia, iar la est de teritoriile comunelor Carpinis si Biled. in componenta comunei intra trei sate si anume: Lenauheim care este si resedinta comunei, Bulgarus si Grabat. Teritoriul comunei Lenauheim este strabatut de cai de circulatie rutiera si feroviara. Comuna Lenauheim este legata de resedinta judetului prin doua drumuri si anume: unul de interes judetean Lenauheim - Jimbolia - Timisoara si unul de interes local Lenauheim - Iecea Mare - Timisoara. Statiile de cale ferata se gasesc la marginea localitatilor si deservesc populatia celor trei sate, facand legatura intre ele si Lovrin sau Jimbolia. Regiunea in care este situata comuna Lenauheim se incadreaza in zona de vegetatie a stepei aproape de limita ei spre silvostepa. Padurile de silvostepa au fost inlocuite cu terenuri agricole si pajisti stepice, iar apele curgatoare lipsesc cu desavarsire.

Din punct de vedere morfologic , zona incare se afla comuna apartine campiei mijlocii Galatca - Bega. in consecinta, zona se caracterizeaza prin existenta depozitelor aluvionare cuaternare mai recente (holocen superior) reprezentate prin pamanturi argiloase in care apar intercalatii nisipoase. Campia Galatca face parte din Campia Jimboliei si are o altitudine ce se mentine la circa 100 m. in sudul Campiei Galatca se afla Campia Grabatului care se inclina usor la nord (100 m) catre sud (80 m). Pe depozitele loessiene s-a dezvoltat un microrelief de crovuri. Comuna Lenauheim se afla intr-o zona care se bucura de un climat temperat continental moderat cu influente oceanice si mediteraneene. Pe cuprinsul comunei se intalneste o mare varietate de soluri, majoritatea fiind cu grad ridicat de fertilitate, ceea ce face ca activitatea agricola sa fie deosebit de intensa, comuna Lenauheim fiind printre primele comune din judetul Timis ca productie agricola. Suprafata totala a teritoriului administrativ al comunei este de aproximativ 11000 ha, reprezentand cea mai mare parte din suprafata comunei si anume 92%, iar suprafata agricola a comunei este de aproximativ 10000 ha, circa 95%. Dupa reforma agricola din 1990, locuitorii comunei Lenauheim au fost improprietariti cu 5600 ha pamant, peste 70% din aceasta suprafata fiind lucrata in asociatii de marime mica si mijlocie, dar exista si teren agricol lucrat individual. Populatia comunei Lenauheim este de aproximativ 6000 locuitori din care 49% barbati si 51% femei. Din perspectiva ultimilor ani se remarca o migrare a fortei de munca din sectorul de stat spre cel privat, din marea industrie spre mica industrie, din mediul urban apre cel rural. in agricultura populatia ocupata a sporit dupa 1989 ca urmare a revenirii la sate a unor muncitori concediati din mediul urban. Directiile principale de deplasare a fortei de munca spre unitatile industriale aflate pe teritoriul comunei sunt catre orasul Jimbolia (Fabrica de pantofi) si orasul Sannicolau - Mare (Fabricile de cabluri Delphi Packard si Zoppas).

Pe raza comunei Lenauheim se afla o serie de obiective de interes public cum ar fi: scoli cu clasele I - VIII, dispensare medicale umane, camine culturale, cinematografe, biserici ortodoxe, catolice, penticostale, gari C.F.R., oficii postale si telefonice, magazine mixte, cofetarii, bufeturi etc. Comuna Lenauheim se afla printre primele comune cu o situatie relativ buna privind echiparea tehnico - edilitara. Localitatile comunei Lenauheim dispun de retea de alimentare cu energie electrica de joasa tensiune (0,4KV) si retea de telefonie aeriana si centrale telefonice manuale (CTM). incalzirea locuintelor, a incaperilor din institutiile publice si ale agentilor economici de pe raza comunei se face in sistem individual cu sobe care utilizeaza combustibili solizi si uneori lichizi, dar exista si incalzire centrala individuala la cateva obiective. Institutiile publice si unele din gospodariile populatiei dispun de un sistem propriu de canalizare cu fose septice vidanjabile si nevidanjabile.

Repere istorice:
-1482 - localitatea Lenauheim este atestata documentar sub numele Csatád, probabil dupa cel al familiei Ciata;
-1759 - se infiinteaza statia de posta pe drumul care lega Seghedinul de Timisoara;
-1763-1767 - au loc masive colonizari germane si se construiesc peste 200 de case;
-13 august 1802 - se naste poetul Nikolaus Le nau (d. 1850);
-1831 - in comuna exista deja o farmacie;
-1836 - ciuma loveste localitatea Bulgarus;
-5 iulie 1852 - se naste la Bulgarus poetul Johann (Ivan) Szimits (d. 26.03.1910, la Viena);
-1880 - Csatádul avea 3 281 de locuitori;
-1882 - se naste Jarosy Desiderius, muzicolog, dirijor, organist, critic muzical, profesor, editor, preot romano-catolic (d. 1932);
-23 octombrie 1908 - se naste la Csatad Nikolaus Hans Hockl, pedagog, istoric, om politic (d. 5.11.1945);
-1926 - comuna primeste actualul nume, Lenauheim;
-1981 - se naste la Lenauheim Griebel Jürgen, vicepresedinte al svabilor bana teni din Germania;
-1997 - alimentare cu apa in localitate Lenauheim -2002 - comuna Lenauheim are 5 704 locuitori;
-2005 - apare lucrarea „Lenau heim, Scur ta mo no grafie”;
-2009 - apare primul numar al publicatiei „Monitorul“, editata de primarie;
-20.05.2011- comunitatea din orasul german Schwäbisch Hall doneaza satului Bulgarus o masina de pompieri marca Mercedes;

Localizare Lenauheim

Scrie review Lenauheim

Ai vizitat Lenauheim? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii