Romania locurilor frumoase

Dumbravita - obiective turistice Dumbravita

Dumbravita, Judetul Brasov

Comuna Dumbravita este situata in partea de Vest a Tarii Barsei, la intrarea in defileul Persani, la Sud se invecineaza cu Magura Codlea (1294 m), iar in partea de Nord cu sirul muntilor Persani (1013 m) din care se ridica Culmea Plesita ( 900 m.)
Localitatea Dumbravita este o asezare foarte veche datand din anul 1211 odata cu aparitia teutonilor in Tara Barsei, vechea denumirea a localitatii a fost Tantari, cuvant de origine indo-europeana. Aici s-a pastrat un cnezat pana la mijlocul secolului al XVI-lea fiind amintit documentar sub numele de Cnezatul lui Radu care se intindea de-a lungul Vaii Hamaradia pana la Olt. El cuprindea intreaga parte de N-V a Tarii Barsei ca si unele asezari dincolo de Muntii Persani constituind coloana vertebrala a acestui cnezat care depindea de Tara Romaneasca.
Din Tantari s-a ridicat Stefan Mailat principe al Transilvaniei intre anii 1534 - 1541 care a fost fiu de cioban viteaz mandru si priceput la razboaie.
Intre anii 1750 - 1850 la Tantari a functionat o Scoala civila de rit grecesc destinata pregatirii de cantori, invatatori, preoti, notari si negustori unde aproximativ 2ooo elevi au terminat cursurile. Scoala a fost sustinuta de imperiul austro-ungar.
Denumirea localitatii a fost schimbata in anul 1965.
Comuna Dumbravita este formata din doua sate, respectiv sat Dumbravita sat de resedinta si sat Vladeni.

Localizare Dumbravita

Scrie review Dumbravita

Ai vizitat Dumbravita? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii