Romania locurilor frumoase

Dorohoi - obiective turistice Dorohoi

Dorohoi, Judetul Botosani

Dorohoi este al doilea municipiu ca marime din judetul Botosani. Distanta fata de resedinta judetului este de 36 km iar fata de capitala Romaniei, Bucuresti este de 493 km. Asezarea in latitudine la nord de mijlocul distantei dintre Ecuator si Polul Nord precum si conformatia geografica a zonei fac ca municipiul Dorohoi sa beneficieze de un climat temperat - continental cu nuante excesive caracterizat de frecventa viscolelor iarna si secete indelungi vara.

Prima mentiune documentara dateaza din 6 oct. 1407, cand domnitorul Moldovei, Alexandru cel Bun, incheie la Liov un tratat cu Vladislav Iagello, regele Poloniei, tratat care este semnat si de boierul Mihail Dorohoianul.
La 8 octombrie 1408, Dorohoiul este mentionat ca punct vamal pentru negustorii care exportau cai la Camenita.
in secolul al XV-lea orasul devine centrul administrativ al Moldovei de nord. in 1509 este pradat de poloni iar in 1510 si 1513 de tatari. Refacut in 1568, Dorohoi devine resedinta vornicului tarii de sus pana in 1778 timp de peste 200 de ani sub numele de tinut iar in urma reformei administrative moderne din timpul lui Cuza, Dorohoiul a fost transformat in judet cuprinzand la acea vreme 6 plasi, trei comune urbane si 64 comune rurale.
Dupa reorganizarea administrativa din anul 1950, Dorohoiul a devenit resedinta a raionului cu acelasi nume din cadrul regiunii Botosani, iar din anul 1952, tot resedinta de raion, dar in cadrul regiunii Suceava. Dupa Legea nr. 2/1968, cu modificarile si completarile ulterioare, privind reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, Dorohoiul a ramas oras in cadrul judetului Botosani, iar in data de 24 noiembrie 1994, in baza Legii nr.104/1994, a fost ridicat la rangul de municipiu.

Localizare Dorohoi

Scrie review Dorohoi

Ai vizitat Dorohoi? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii