Romania locurilor frumoase

Cristian - obiective turistice Cristian

Cristian, Judetul Brasov

Comuna Cristian este situata in partea de sud est a judetului Brasov, amplasandu-se de o parte si de alta a DN 73, drum ce face legatura cu capitala Romaniei, Bucuresti, cu municipiul Pitesti, si in partea nordica cu municipiul Cluj si Targu Mures.
Scurt istoric Cristian: infiintat in prima jumatate a secolului al XIII-lea de colonistii germani (ulterior deveniti sasi), in 1362 Cristianul este pentru prima oara mentionat ca Krestyenfalu, intr-o scrisoare a regelui Ludovic de Anjou, mai apoi in 1367 (Villa Cristiani), 1377 (Nova Civitas), si mai tarziu, sub divese denumiri care nu ii vor aminti insa statutul de oras, ci, descendent, va fi numit in documente ca targ sau sat.
In jurul anului 1270 este construita biserica Sf. Nicolae, mai tarziu, biserica evanghelica. De-a lungul timpului, aceasta a suferit numeroase modificari.
In centrul comunei Cristian se afla biserica fortificata saseasca. Corpul basilical initial a fost ridicat in stil romanic avand insa elemente sculpturale de factura gotica(din care se mai pastreaza o rozasa integrala si trei chei de bolta decorate cu bustul lui Isus, un Agnus dei si o floare de cires) care demonstreaza prezenta unui atelier de filiatie cisterciana (adica aflat sub influenta manastiri de la Carta). Toate aceste elemente imping datarea bisericii vechi catre prima jumatate a secolului al XIV-lea. In prima jumatate a secolului al XIX-lea biserica a fost recladita in stil neoclasic (specific transilvanean) in urma daramarii partiale, dar si cu scopul largirii, in noua cladire fiind incorporat, pe langa elemetele decorative mentionate mai sus, si portalul vestic in stil romanic cat si piatra de mormant a preotesei Anna May (1631) salvate de la biserica initiala. Fortificatia ce imprejmuieste biserica a fost construita in prima jumatate a secolului al XV-lea sub forma unei incinte ovale cu opt turnuri si un bastion pe poarta (transformat in secolul al XIX-lea in casa parohiala) dublata de un zid mai jos (zwinger)si de un sant cu apa (astazi acoperit). Pe latura estica a fortificatiei, in exterior, s-a constuit cimitirul evanghelic (datat 1826). in prezent tot amsamblul se afla intr-o buna stare de conservare.

Localizare Cristian

Scrie review Cristian

Ai vizitat Cristian? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii