Romania locurilor frumoase

Cozmeni - obiective turistice Cozmeni

Cozmeni, Judetul Harghita

Comuna Cozmeni este una dintre cele mai importante localitati din Bazinul Ciucului, aflandu-se la o inaltime de 650 m deasupra nivelului marii. Localitatea este situata la 22 km departare de municipiul judetului Harghita, Miercurea Ciuc si la 10 km de Tusnad Bai. Fiind asezat pe langa soseaua 11B accesul in localitate este usor.

Cu ocazia recensamantului din 1992 in localitate s-au consemnat 1403 locuitori, dintre care 1398 maghiari si 5 romani.

Asemanator multor localitati din Secuime, prima atestara documentara a comunei Cozmeni dateaza din 1332, an in care se mentioneaza existenta unei parohii autonome si faptul ca preotul acestuia Imre, platea 3 "banalis" pentru zeciuiala papala (Emericus de SS. Cosma et Damiano solv. 3 ban. ant."). Numele localitatii provine de la Sfantul Cosma, martir ucis cu ocazia prigoanelor impotriva crestinilor, ordonate de imparatul Diocletian in secolul III. i. Hr.

Evolutia localitatii Cozmeni in Evul Mediu a fost lenta, cum atesta si o conscriptie realizata in 1567, din care rezulta ca in localitate existau numai 17 "porti". Cozmeni este renumit si datorita legislatiei proprii care a fost elaborata si adoptata inca in anul 1608. Cea mai veche si in acelasi timp cea mai reprezentativa cladire a comunei Cozmeni este biserica fortificata (romano-catolica), aflata in centrul localitatii. Aceasta dateaza de la sfarsitul secolului al XV-lea si a fost construita initial in stil gotic. Pe parcursul secolului al XVIII-lea a suferit o serie de renovari. in spiritul contrareformei, aceste renovari au fost efectuate in stil baroc. Cel care a initiat aceste lucrari a fost preotul catolic Tompos Péter, de numele caruia se leaga si edificarea capelei aflata pe malul lacului Sfant Ana.

Pe lista monumentelor istorice din judetul Harghita figureaza si crucea de piatra existenta in curtea bisericii, realizata in stil baroc in 1710. Pe langa biserica romano-catolica, in registrul monumentelor istorice din Judetul Harghita este mentionat cladirea parohiei (care in urma renovarii efectuate in 1883 a capatat caracterul uni veritabil conac), precum si casa de lemn a lui Szocs Lajos (construit in 1882). Pe parcursul secolelor XVII-XVIII Cozmeni s-a confruntat cu o serie de evenimente nefericite. In 1661, politica filohabsurgica a principelui Transilvaniei, Kemény Janos a atras reactia imediata a turcilor. Trupele otomane condus de Ali, pasa de la Buda au devastat alaturi de alte localitati din zona Ciucului si satul Cozmeni. in 1719 localitatea a avut de infruntat o epidemie de ciuma, careia i-au cazut victime 826 dintre locuitorii satului. in amintirea victimelor, in 1720 a fost asezata o placa comemorativa pe zidul care imprejmuieste biserica romano-catolica.

Un moment important in viata economica a comunei Cozmeni reprezinta acele documente de privilegii, emise la inceputul secolului al XIX-lea prin care localitatea a dobandit dreptul de a organiza targuri. incepand cu anul 1833, Cozmeni avea dreptul de a organiza targuri mari in zilele de Sf. Paul si Sf. Stefan, iar incepand cu anul 1841 targuri saptamanale in fiecare zi de marti.

Printre personalitatile care s-au nascut la Cozmeni trebuie mentionat Balint Gyula, preot, scriitor si traducator, Dr. Balazs Endre, rector al Teologiei roman-catolice de la Alba-Iulia la inceputul secolului al XX-lea si Dr. Boga Alajos, vicar episcopal in anii 50 ai secolului trecut.

Localizare Cozmeni

Scrie review Cozmeni

Ai vizitat Cozmeni? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii