Romania locurilor frumoase

Colibita - obiective turistice Colibita

Colibita, Judetul Bistrita-Nasaud

Situat la 38 Km de Bistrita, in apropierea soselei care face legatura peste pasul Tihuta intre Transilvania si Moldova, Colibita beneficiaza de un potential turistic conferit de diversitatea si pitorescul reliefului, de stancile cu forme stranii vaile spectaculoase si adanc sapate in trupul muntelui.
Istoria satului Colibita are ca punct de plecare anul 1317 cand muntii din zona Bargaului au fost donati contelui Bethlen trecand, prin succesiune, in proprietatea contelui Apafy.
in anul 1766 Maria Tereza declara libere comunele de pe Valea Bargaului. La inceputul secolului la XIX-lea intreaga zona era impadurita, cu exceptia a doua poieni: Capul Dealului si Poiana lui Popa Vasile Pavel, nume primit de la preotul din Bistrita-Bargaului, care a construit aici o casa de locuit, o moara, un fierastrau si o bisericuta. La scurt timp apare si carciuma Heskel Gruber iar vatra satului se largeste mereu. in 1883, un oarecare Lewi isi va trimite la Colibita fata bolnava de tuberculoza. Dupa trei luni aceasta se va intoarce sanatoasa la Bistrita. Exemplul este urmat de arhitecta Erica Schuller, nascandu-se astfel miracolul Colibitei. Ulterior se va construi aici un sanatoriu cu 16 camere iar apoi, incepand cu anul 1900 se vor ridica si alte cladiri.
in 1926 Colibita devine statiune statiune de balneoclimaterica de tratament a bolnavilor de tuberculoza. Centrul acestei statiuni este imbogatit in 1929 de constructia mai multor vile cochete, prin implicarea directa a Ericai Schuller. Intre timp, s-a construit aici prima scoala din zona, cronicile pastrand numele lui Buf ca prim invatator. in 1976 incep lucrarile hidroenergetice. Vilele si casele construite aici de-a lungul vremii sunt demolate iar satul este stramutat in amonte, in bazinetul Mita. Aparitia lacului de acumulare a ridicat nivelul turistic al zonei. Ideea renasterii statiunii a prins contur mai ales dupa anul 1989 cand au aparut numeroase vile particulare in jurul lacului, atat sub culmea Pietrei lui Orban cat si pe Pripoarele Casarului.

Localizare Colibita

Scrie review Colibita

Ai vizitat Colibita? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii