Romania locurilor frumoase

Cetatea Ulmetum

Cetatea Ulmetum, Pantelimon

Ulmetum este numele asezarii romane antice din marginea satului Pantelimonul de Sus, dupa cum rezulta dintr-o inscriptie in care erau amintiti locuitorii " civi romani et Bessi consistenses in vico Ulmetum" (cetatenii romani si bessi consistenti din satul Ulmetum).
Dintr-o alta inscriptie, de mari dimensiuni aflam ca Ulmetum era un sat ( vicus) facea parte din teritoriul Capidavei.
Potrivit izvoarelor istorice, cetatea a fost construita in jurul secolului III d.H., in perioada romana tarzie si a dainuit pana in veacul al saselea, in timpul epocii romano-bizantine. Este o cetate mica spre mijlocie, care a devenit treptat asezare fortificata si care in secolul V a fost atacata si aproape distrusa de trei valuri hunice.
Asezarea antica de la Pantelimon are forma unui triunghi dreptunghic cu ipotenuza curbata. Pe colturi fortificatia este prevazuta cu trei turnuri rotunde. Are doua porti flancate de cate doua turnuri cu latura frontala semicirculara (in forma literei U). Pe latura de S-E (ipotenuza), se afla 4 turnuri dreptunghiulare la care se mai adauga inca 2 turnuri de aceeasi forma, cate unul pe celelalte doua laturi ale cetatii.
- Zidul de aparare de la Ulmetum are grosimea de 2,60 m, fundatia zidului fiind mai lata cu 20 pana la 60 cm decat elevatia. in sondajele facute de Vasile Parvan, fundatia avea adancimea de 1,85 m pana la 2,50 m.
- In exterior zidul a fost placat cu blocuri de piatra refolosite, dimensiunile acestora ajungand la 2,70m (o stela funerara). in interior incinta nu are blocuri de parament. Pe cele mai multe curtine s-au pastrat urme ale scarilor din piatra care permiteau urcarea pe zid, treptele avand inaltimea intre 28 cm si 40 cm, iar latimea cuprinsa pana la 1m.
- Latura de NE a fortificatiei este delimitata de 2 turnuri rotunde care au diametrul cu putin sub 10 m. in mijloc turnurile aveau cate un stalp patrulater din piatra cu mortar pentru sustinerea etajarii si acoperisului, lungimea acestei laturi este de 135 m, la mijloc se afla un turn dreptunghiular care in interior avea lungimea de 4,43m iar latimea de 5,30.
- Latura de NV a incintei este aproape egala cu cea prezentata mai sus, cu care are un turn comun, iar la celalalt capat are tot un turn circular. Pe aceasta latura se afla o poarta flancata de doua turnuri. Se pare ca poarta a fost blocata din antichitate dupa cum dau de inteles blocurile zidite in deschiderea portii.
Tot pe aceasta latura se afla turnul cel mare de la Ulmetum, este vorba de un turn patrulater, lung de 14,75 m si lat de 10,46 m, care in interior este prevazut cu doi stalpi de sustinere, realizati in tehnica "opus mixtum". Suprafata utila a turnului era de 155 mp, in decursul timpului, in interior, turnul a suferit transformari, amenajandu-se mai multe incaperi.
- Latura SE a incintei fortificatiei este prevazuta cu o poarta aparata de 2 turnuri in forma de U, este poarta care a functionat in perioada de vietuire a cetatii. Pe aceasta latura se aflau 4 turnuri dreptunghiulare de marimi diferite. Au fost descoperite si 2 intrari mai mici, poterne (iesiri secrete).
Incinta intr-o prima faza a fost ridicata pe la sfarsitul sec.IV, se pare ca in vremea lui Teodosie cel Mare (379-395) unor morminte datate in a doua jumatate a secolului al IV-lea, amenajari cu mai multe incaperi care ne trimit cu gandul la cazarmele militare, o basilica situata in partea de sud a sudul fortificatiei.
Dupa o intrerupere de locuire urmeaza, in vremea imparatului Iustinian, o refacere a cetatii , amintite de izvoarele antice (Procopius din Cezareea).

Localizare Cetatea Ulmetum

Impresii Cetatea Ulmetum

Vio
nota: 7

22-08-2017
bine conservata pentru nivelul ei de izolare

Scrie review Cetatea Ulmetum

Ai vizitat Cetatea Ulmetum? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii