Romania locurilor frumoase

Bunesti - obiective turistice Bunesti

Bunesti, Judetul Brasov

Comuna Bunesti este alcatuita astazi din satele Bunesti(Bodendorf) ca centru de comuna, Crit(Kreutz), Mesendorf(Meschendorf), Roades(Radeln) si Viscri(Weiskirch).
Comuna Bunesti este asezata in SE Transilvaniei, in podisul Tarnavelor la o altitudine de 496 m. Este cea mai nordica comuna a judetului Brasov, la granita cu judetul Mures, fiind strabatuta de drumul european E 60, care uneste cele doua centre de judet, respectiv Brasov si Targu Mures.
Scurt istoric Bunesti: -din punct de vedere istoric asezarea este mentionata din cele mai vechi timpuri, existand cetati dacice si in zona Bunestiului: -Cetatea Hurinului cunoscuta si ca Dealul Cetatii si Cetatea din Roades, unde in anul 1858 s-a descoperit o urna funerara, vetre de foc si altar de jertfa.
Aceste cetati au fost daramate la aducerea sasilor de catre regele Ungariei Geza al II -lea, intre anii 1141 - 1200, iar materialul ar fi fost folosit la construirea bisericilor cetate care au rolul sa apere zona de SE a Transilvaniei de eventualele atacuri straine.
Prima asezare a satului Bunesti a fost la poalele Dealului Cetatii, intre Bunesti si Viscri, dovedita de descoperirile arheologice din perioada neolitica de la Sesul Cremenii apartinand Culturii Pietresti. Satul Bunesti este atestat documentar din anul 1356 sub denumirea de Bundorff. in anul 1337 este amintit ca o comuna libera a Scaunului Sighisoarei, participand la conducerea corporatiei administrative prin Petrus, fiul lui Stefan de Boda, care facea parte din Sfatul Batranilor. in anul 1448 apare sub denumirea de Bodendorf si este a treia comuna ca importanta din Scaunul Sighisoarei. in documente asezarea este amintita sub denumirea de Vila Bodonis -in traducere satul lui Bodo, care era conducatorul grupului de colonisti care s-au asezat pe aceste meleaguri, veniti din Lotharingia. in anul 1500, recensamantul facut arata ca erau 88 de gospodarii, un invatator, o moara, trei pastori si cinci saraci.

Localizare Bunesti

Scrie review Bunesti

Ai vizitat Bunesti? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii