Romania locurilor frumoase

Pestera Ghetarul de la Vartop (Pestera Minunata)

Pestera Ghetarul de la Vartop (Pestera Minunata), Judetul Alba

Pestera Ghetarul de la Vartop este o rezervatia naturala speologica.

Pestera Ghetarul de la Vartop (numita si Pestera Minunata) este o pestera frumos concretionata, situata la aproximativ 1170 m altitudine, in apropierea catunului Casa de Piatra din comuna Arieseni, jud. Alba.

Pestera este ascendenta (30 m denivelare pozitiva) si are o lungime de aproximativ 340 m. Poate fi vizitata fara echipament special de parcurgere a verticalelor.

Accesul catre pestera se face pe o poteca semnalizata din catunul Casa de Piatra, comuna Arieseni. Pana in Casa de Piatra se ajunge din centrul localitatii Garda de Sus, pe drumul comunal paralel cu valea Garda de Sus, iar spre amonte - valea Gardisoara (intre Garda si Casa de Piatra sunt 12 km).

Ghetarul de la Vartop este celebru indeosebi pentru faptul ca in anul 1974, cercetatori din cadrul Institutului de Speologie Emil Racovita din Cluj-Napoca au descoperit in interiorul ei 3 urme de hominid imprimate in planseul pesterii. Cea mai bine conservata dintre acestea a fost prelevata in momentul descoperirii in vederea studierii sale, in timp ce, din pacate, celelalte doua urme au fost decupate si furate din pestera la scurt timp dupa aceea, fara a se cunoaste autorii faptei pana in prezent. Studiile efectuate au relevat ca vechimea urmei de hominid este de cel putin 62.000 de ani (Onac si colab., 2005), ceea ce denota faptul ca ea trebuie sa fi apartinut omului de Neanderthal.

Pestera a fost declarata monument al naturii incepand din anul 1957 si preluata in administrare de catre Comisia Monumentelor Naturii din cadrul Academiei R.P.R.

Scrie review Pestera Ghetarul de la Vartop (Pestera Minunata)

Ai vizitat Pestera Ghetarul de la Vartop (Pestera Minunata)? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii