Romania locurilor frumoase

Pestera Coiba Mare

Pestera Coiba Mare, Statiunea Arieseni

Pestera Coiba Mare este o pestera situata in judetul Alba la 300 de metri de catunul Casa de Piatra.
Aceasta pestera are cel mai mare portal de pestera din Romania, dimensiunea acestuia fiind de 47 de metri inaltime si 74 de metri latime si se poate compara doar cu portalul Cetatilor Ponorului.
Este o pestera cu o lungime totala de 5050 metri si cuprinde un labirint de galerii fosile, situate la nivele diferite, de o parte si de alta a galeriei active, in sectorul de la intrare (Bleahu, 1981; Cocean, 1995; Valena, 1977).
Accesul in interiorul pesterii este posibil doar pana in prima sala, numita Sala Mare, a carei dimensiune nu dezminte proportiile portalului de la intrare. Aceasta se ingusteaza repede spre fund, formand un orificiu care pe o distanta de 5 m masoara circa 50 cm in diametru. De aici, accesul este posibil doar celor experimentati in astfel de explorari; si dotati cu echipament special.
Apele ce se pierd in intunericul pesterii ies la lumina zilei prin Izbucul Tauzului la cativa kilometri in aval.
Se poate vizita pe tot parcursul anului - insa este nevoie de surse de iluminat.. in perioadele cu debit mare a raului Gardisoara nu este indicata vizitarea pesterii, datorita posibilitatii inundarii pasajelor stramte si imposibilitatea iesirii din pestera pana la ape mai mic.
Pentru a ajunge la pestera plecand din Arieseni urmati DN75 pana in centrul comunei Garda de Sus, apoi urmati drumul comunal din stanga circa 12 km pana in satul Casa de Piatra.
Dupa ce treceti de case pe drumul principal o sa gasiti un mic indicator ce va arata sa coborati spre Coiba Mare.

Localizare Pestera Coiba Mare

Scrie review Pestera Coiba Mare

Ai vizitat Pestera Coiba Mare? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii