Romania locurilor frumoase

Muzeul Tarii Oasului

Muzeul Tarii Oasului, Tara Oasului

Muzeul "Tarii Oasului" din Negresti-Oas (Adresa: Str. Victoriei, 140, Negresti-Oas, Satu-Mare, 445200) este situat in centrul orasului, iar la o distanta de 200 de metri de la drumul national Satu Mare - Sighetu Marmatiei, care traverseaza orasul, se afla "Muzeul in aer liber".
El este amplasat pe o suprafata de aproximativ 15.000 metri patrati. Terenul este situat pe malul raului Tur, curs de apa care taie orasul in doua parti.
Expozitia permanenta de etnografie si arta populara este gazduita in imobilul din centrul orasului. Muzeul din Negresti-Oas a luat fiinta in anul 1966 si detine colectii de etnografie din Tara Oasului precum: mobilier, ceramica, port po-pular, textile, obiecte de uz gospodaresc, unelte.
La aproape 25 de ani de la infiintare, prin anul 1990 s-au pus bazele unor colectii noi de arta plastica, documente, fotografii, fiind amenajata si Galeria de Arta "Mihai Pop". Amplasat intr-un spatiu deosebit, unde este reprodus in parte relieful zonei Oas, Muzeul in aer liber este o adevarata comoara prin exponatele existente.

Principalele exponate ale acestui muzeu sunt: biserica din lemn din satul Lechinta (care dateaza din prima jumatate a secolului al XVII-lea), casele din Racsa, Camarzana, Moiseni si Negresti-Oas (care au fost construite in secolele XVIII si XIX), care impreuna cu o serie de constructii anexe formeaza gospodarii. in unele case sunt expuse colectii valoroase de tesaturi, port popular, icoane, ceramica si piese de mobilier.
Este demn de remarcat in acest muzeu asa numitul sector viu, care include bunuri gospodaresti functionale. in prezent functioneaza moara de apa, piua, doua valtori si un atelier de fierarie. intr-o perspectiva apropiata va fi amplasata si pusa in functiune o palincie provenita din satul Vama.
Tot in incinta acestui muzeu functioneaza din anul 1994 atelierul de olarit, in care au fost instruiti numerosi tineri pentru a deprinde tainele modelarii lutului. Istvanfi Geza este unicul olar din Vama, care duce mai departe traditia in cadrul Muzeului in aer liber.
Atelierul functioneaza intr-o casa de la inceputul secolului XX, cunoscuta in muzeu sub numele Casa Contra din Vama. Dotarea atelierului de ceramica este compusa din sase roti de olar, doua cuptoare de ars, un malaxor, alte piese de mobilier. Pe viitor se doreste deschiderea unui han traditional si a unui atelier pentru confectionat gube.

Localizare Muzeul Tarii Oasului

Scrie review Muzeul Tarii Oasului

Ai vizitat Muzeul Tarii Oasului? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii