Romania locurilor frumoase

Nunta oseneasca

Nunta oseneasca, Tara Oasului

Pregatita din timp de tineri si de parinti, nunta oseneasca reuneste practic o serie intreaga de obiceiuri spectaculoase incepand cu pregatirea zestrei, a costumelor, alegerea nanasilor, chemarea la nunta, realizarea steagului de nunta, despartirile (bulciugul), colacaria si pana la cununie, ospatul propriu- zis si strangerea darurilor, toate acestea insotite de tapurituri, oratii, cantece si danturi, fac parte integranta a ritualului de nunta din Tara Oasului.
Unele dintre cele mai interesante si pline de simbolism acte rituale din cadrul nuntii osenesti pot fi considerate impodobitul steagului de mire, steagul avand un rol deosebit de important in desfasurarea intregii ceremonii, in special a celei nuptiale; ultimul dans al miresei cu fetele din sat, un dans in cerc, insotit de cantece speciale, ultimul dans al mirelui in roata feciorilor, acompaniat de cetera si zongora, de tapurituri si strigate; despartirile de parinti numite bulciug, schimbul colacilor sau colacaria, ocazii cu care starostele face oratiile de nunta.
O alta etapa importanta a nuntii osenesti, gateala miresei este un rit de despartire, de trecere a tinerei fete la statutul de sotie. Capul are un rol foarte important in acest proces, elementele de baza ale gatelii capului fiind coada de mireasa, cununa si podoabele din jurul gatului.
Impletitura este impodobita cu flori si margele, pe varful capului fiind fixata cununa de mireasa. in jurul gatului, mireasa are o zgarda lata, dreapta din margele de sticla policroma si o alta semicirculara cu coltisori. Margelele colorate completeaza impodobirea gatului, fiind in echilibru cromatic si decorativ cu restul costumului. Poate parea ciudat, dar toate hainele pe care le imbraca mireasa pentru a lua parte la acest eveniment traditional cantaresc aproape 20 de kilograme.
Adesea miresele se aleg cu rani sau cu dureri la nivelul bustului ca urmare a imbracarii si purtarii acestor tinute traditionale. Mama miresei trebuie sa se ocupe de asigurarea costumelor atat pentru mire, cat si pentru mireasa.
Tinuta miresei poate costa aproape 3.500 de euro, iar cea oferita mirelui poate ajunge la 1.000 de euro. Datina spune ca toti nuntasii trebuie sa participe la petrecere in tinuta populara.

Scrie review Nunta oseneasca

Ai vizitat Nunta oseneasca? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii