Romania locurilor frumoase

Muzeul municipal Campulung

Muzeul municipal Campulung, Campulung Muscel

Muzeul Municipal Campulung Muzeul a fost oficial infiintat in 1889 prin decret semnat de Grigore Tocilescu, directorul de atunci al Comisiei monumentelor istorice si a fost printre primele muzee din Romania. La inceput, muzeul din Campulung a functionat la manastirea Negru Voda. A fost organizat dupa reguli moderne din anul 1952, atunci cand a luat fiinta in Casa stefanescu (cladire datand din 1735, restaurata in 1928), in care functioneaza astazi o sectie de arta populara si etnografie musceleana. Muzeul a functionat aici pana in 1975, cand expozitia de istorie a fost deschisa in cladirea in care se afla astazi Primaria orasului Campulung. Muzeul de istorie, care a luat fiinta in aceasta cladire, prezinta istoria zonei Muscel, dar si legaturile zonei cu judetele limitrofe, din cele mai vechi timpuri si pana la sfarsitul secolului al XX-lea. Muzeul a organizat cercetari arheologice la aproape toate monumentele din oras, unde au fost descoperite o serie obiecte (ciste din epoca bronzului, ceramica de import elenistica, ceramica romana, arme din sapaturile de la castrul Jidava), expuse acum in muzeu. Actuala cladire a muzeului municipal din Campulung mai cuprinde o expozitie de arte plastice cu valori ale unor artisti plastici romani din perioada interbelica sau imediat dupa al doilea razboi mondial. in acelasi muzeu functioneaza si o colectie de stiintele naturii, vizitata mai ales de elevii claselor gimnaziale si primare.

In anul 1928 a fost restaurata de arhitectul campulungean Dumitru Ionescu Berechet, luandu-si doctoratul in arhitectura cu aceasta lucrare, pentru care a primit premiul Salonului Oficial.
in anul 1948 cladirea este donata Academiei Romane cu scopul de a deveni muzeu, iar in anul 1952 se reorganizeaza aici Muzeul Orasenesc Campulung avand patru colectii: istorie, stiintele naturii, arta populara, arta plastica.
Din anul 1977 devine sectia de etnografie si arta populara avand in structura sa: interioare taranesti specifice zonei Muscel, port popular muscelean de o mare diversitate, obiecte caracteristice ocupatiilor traditionale din mediul rural din acest areal geografic, precum si o bogata colectie de ceramica.

Expozitia de baza a muzeului prezinta evolutia istorica a zonei Muscelului pornind din neolitic pana in 1947, punctand prin momente individualizate evenimentele importante.
Incursiunea istorica porneste din neolitic si bronz, epoci bine prezentate in prima sala prin obiecte rezultate in urma cercetarilor arheologice.

Muzeul municipal Campulung - Sectia etnografie
Adresa: Strada Negru Voda, nr. 119, Campulung, Arges
Marti - Duminica: 9:00 - 17:00;
Luni: inchis

Localizare Muzeul municipal Campulung

Scrie review Muzeul municipal Campulung

Ai vizitat Muzeul municipal Campulung? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii