Romania locurilor frumoase

Catedrala Sfantul Prooroc Ilie

Catedrala Sfantul Prooroc Ilie, Costesti

A fost ridicata dupa cumplitul incendiu din 1930, izbucnit in biserica din sat, in care au murit 116 persoane, majoritatea copii.
Este singura biserica din Arges la sfintirea careia a participat un rege.
Dupa tragedia din 18 aprilie 1930, cand bisericuta de lemn din Costesti a ars din temelii chiar in Vinerea Mare a Pastelui si, odata cu ea, aproape toti copiii satului aflati la slujba, 116 la numar, crestinii din intreaga tara au ajutat la ridicarea unei alte biserici in Costesti.

Initiativa i-a apartinut Patriarhului Romaniei de atunci, Miron Cristea, care a demarat o colecta publica nationala. Pe langa materialele de constructie, a mai fost stransa si suma de 10 milioane de lei, bani cu ajutorul carora s-au ridicat, la 2 km de locul incendiului, noua biserica, casa parohiala si paraclisul din cimitir.
Purtand hramul "Sfantul Prooroc Ilie", facatorul de minuni si aducatorul de ploi, biserica a fost construita in forma de cruce, cu doua turle, din caramida si piatra de Albesti, intre anii 1930 si 1932.

Cel care a gandit si proiectat biserica noua din Costesti a fost Dimitrie Ionescu - Berechet, unul dintre cei mai mari arhitecti romani. Portofoliul sau de lucrari contine peste 400 de proiecte care impresioneaza prin diversitate. Din 1930 pana in 1963 a fost arhitectul-sef al Patriarhiei Romane, timp in care a proiectat peste 100 de biserici noi.
Pictura a fost realizata de Dimitrie Belizarie, fiind si el unul dintre cei mai vestiti pictori bisericesti.
Biserica a fost sfintita pe 21 iulie 1935 de un sobor de clerici in frunte cu episcopul Argesului, Nichita Duma, si Patriarhul Romaniei, Miron Cristea.

La eveniment, a fost prezent si regele Carol al II-lea, fiind pentru prima data cand un rege participa la sfintirea unui lacas de cult din Arges. Evenimentul bisericesc a ramas in memoria oamenilor cu atat mai mult cu cat Catedrala din Costesti este singura biserica din Arges la sfintirea careia a luat parte un rege.
Noua catedrala bisericeasca din Costesti este astazi una din mandriile orasului, fiind un punct de atractie atat datorita istoriei sale, cat si datorita arhitecturii deosebite.
Asezare: Orasul Costesti este situat in sudul judetului Arges, in Campia Pitestilor, pe malurile raului Teleorman. Este strabatut de soseaua nationala DN 65A, care leaga Pitestiul de Rosiorii de Vede.

Localizare Catedrala Sfantul Prooroc Ilie

Scrie review Catedrala Sfantul Prooroc Ilie

Ai vizitat Catedrala Sfantul Prooroc Ilie? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii