Romania locurilor frumoase

Jocul Calusului de Rusalii

Jocul Calusului de Rusalii, Costesti

Jocul Calusului de Rusalii, o traditie in Costesti
Calusul se danseaza la Costesti in fiecare an, in ziua de Rusalii, dar si in a doua zi, de Sanziene, acolo unde tinerii si batranii merg din poarta in poarta.
Dansatorii au credinta ca obiceiul alunga spiritele rele si chiar vindeca anumite boli. Pentru binefacerea lor, gazdele le dau dansatorilor apa, usturoi si bani, pentru ca dansul este aducator de ploaie, de bogatie in hambare, alunga relele, duhul-boala si Ielele.
Calusarii sunt asteptati cu portile deschise si cu galeti de apa in mijlocul curtii, in jurul carora joaca.
Semanand cu personaje din obiceiurile altor popoare (arlechin, bufon, nebun), "Mutu" este costumat cu haine vechi, rupte si peticite, poarta palarie (sau caciula) si masca, iar la brau se incinge cu o legatura din sfoara, de care atarna usturoiul si pelinul, plante protectoare (prin calitatile lor apotropaice); in mana tine fie sabia (adesea vopsita in rosu), fie biciul (cu care atinge pe actantii care participa la eveniment: calusari, gazde, vecini).
"Mutu" poarta adesea haine de femeie si face "gesturi prostesti", de aici venindu-i si numele de "proasta din Calus". Tot la brau poarta Ciocul Calusului, un lemn cioplit care simbolizeaza falusul.

Astazi cetele de calusari se vad insa mult mai rar prin localitatile din sudul tarii, iar in orasul Costesti traditia inca se mai pastreaza.

Scrie review Jocul Calusului de Rusalii

Ai vizitat Jocul Calusului de Rusalii? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii