Romania locurilor frumoase

Catedrala Incoronarii

Catedrala Incoronarii, Alba Iulia

Reinnoind firul existentei la Alba Iulia a importantului asezamant a lui Mihai Viteazul, Catedrala Ortodoxa, cu hramul sfintii Arhangheli Mihail si Gavril, construita in anii 1921-1922, constituie in oras expresia artistica a unitatii noastre nationale realizata prin actul din 1918. Arhitectura sa, inspirata de biserica domneasca Targoviste, se inscrie in curentul romantic initiat in arta romaneasca in ultimele decenii ale secolului trecut, ce si-a propus valorificarea creatiei artistice medievale de la sud de Carpati. Catedrala a fost construita dupa planurile arhitectului Victor Gh. stefanescu, pictura interioara a fost realizata de maestrul Costin Petrescu, iar catapeteasma de scluptorul C. M. Babic si de pictorul I. Norocea.

Biserica catedrala a fost ridicata in mijlocul unei incinte dreptunghiulare compuse din patru pavilioane amplasate in colturi si legate intre ele prin intermediul unei galerii de arcade deschise.
Aici, in 15 octombrie 1922, s-au incoronat ca regi ai Romaniei Mari Regele Ferdinand I si Regina Maria. in perioada interbelica in aripa de sud - est a functionat Inspectoratul clerului militar si Episcopia Armatei, iar in aripa de nord - est Muzeul Unirii.
in 1975 devine sediul Episcopiei iar mai apoi in 1998 al Arhiepiscopiei Ortodoxe Romane de Alba Iulia.

Vechime: 1921 - 1922
Localizare: Str. Mihai Viteazul, nr. 16
Orar de vizitare: 7.00 - 20,00

Localizare Catedrala Incoronarii

Scrie review Catedrala Incoronarii

Ai vizitat Catedrala Incoronarii? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii