Romania locurilor frumoase

Catedrala "Sfanta Treime" Blaj

Catedrala "Sfanta Treime" Blaj, Blaj

Piatra de temelie a fost pusa de episcopul Inocentiu Micu -Klein in anul 1738, ca urmare a mutarii sediului episcopal de la Fagaras la Blaj. In acest context, Inocentiu Micu Klein intra in tratative cu curtea de la Viena pentru construirea unei manastiri, a unei biserici si resedintei episcopale.Neavand fonduri suficiente pentru realizarea acestui deziderat, episcopul convoaca, in 24 iunie 1738, un sobor al reprezentantilor preotimii, in care isi expune planul de a fauri un centru al romanismului la Blaj.

Reprezentantii clerului, entuziasmati de aceasta idee, se leaga solemn ca in timp de cinci ani sa stranga suma de 25000 de florini.Ion Inocentiu Micu- Klein incheie un contract cu arhitectul vienez Anton Eckhard Martinelli. In anul 1742, cladirea catedralei este aproape terminata in interior, iar in 1749 se finiseaza exteriorul.Slujbele nu incep a fi oficiate decat in 1765, deoarece iconostasul nu era terminat.

Fiind ridicata pe un teren slab, constructia necesita reparatii, care se executa in timpul episcopului Grigore Maior la 1779, fapt indicat de inscriptia asezata deasupra intrarii.In anul 1837, sub episcopul Ioan Lemeny, biserica sufera transformari radicale( asa cum reiese de pe inscriptiile facute de turnuri), adaugiri ce-i vor da forma de astazi.S-a marit nava,s-au construit cele doua coruri laterale si sacristiile de lemn. Au fost construite balustradele de la intrare, iar turnurile initiale din fata au fost daramate si inlocuite cu altele, impunatoare prin inaltimea lor.

Acestea vor suferi mai tarziu si alte modificari, pana la infatisarea actuala, de fapt cea din 1837 a fost cea din 1837 a fost reprodusa si pe cunoscuta stampa cu Marea Adunare Nationala.O piesa de o deosebita valoare artistica este iconostasul, despre care marele nostru istoric Nicolae Iorga spunea ca este unul din cele mai mari si mai frumoase din tara.A lucrat in lemn de tei de catre mesterul tamplar Aldea din targu Mures, intre anii 1749- 1765. Pictura , in stil bizantin , dar si cu elemente locale, a fost realizata de pictorul aradean Stefan Tenetski.calota naosului este pictata de o alta mana in perioada 1756- 1780 in stil brancovenesc, in timp ce cele doua icoane din stanga si dreapta altarului, din presbiter, sunt realizate de renumitul pictor blajean Flaviu Domsa.Altarul este simplu.

La masa proscomidiei si in dreapta ei sunt sunt asezate doua icoane cu valoroase picturi, realizate in 1850 de pictorul Raicu din Blaj.Un pretios obiect al catedralei este uriasul covor, prins deasupra corului la ocazii festive.Este lucrat in stil de gobelin, infatisand o mareata acvila care se odiheste pe turnurile " Noului Ierusalim’’. A fost realizat de tarancile din Sarasau( Maramures) dupa desene de pictorul Octavian Smigelschi. Pe margine figureaza culorile nationale, in maiastra si discreta combinatie. Aici la 2/14 mai 1848si-a rostit epocalul sau discurs Simion Barnutiu, in pre- ziua Marii Adunari de pe Campia Libertatii.

Localizare Catedrala "Sfanta Treime" Blaj

Scrie review Catedrala "Sfanta Treime" Blaj

Ai vizitat Catedrala "Sfanta Treime" Blaj? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii