Romania locurilor frumoase

Poarta Eroilor

Poarta Eroilor, Pitesti

Situata pe strada Trivale, a fost ridicata pe strada ce serpuieste domol spre Parcul Natural Trivale, la inceputul aleii ce ducea candva spre cazarma Regimentului 4 Dorobanti Arges, se dezvaluie ca un monument original.
Dezvelit la 28 septembrie 1926, monumentul a fost construit sub forma unei porti traditionale romanesti, fiind lucrat din zidarie pe fundatii si soclu din piatra si acoperit cu tigla. Deasupra boltii cu ampla deschidere, spre strada, sta scris cu majuscule arhaice proeminente POARTA EROILOR, iar pe arcada din interior o explicatie succinta "Pentru tara, pentru glorie si drapel". Pe stalpi sunt inscrise denumirile localitatilor unde s-au desfasurat operatiunile militare in anii 1916-1917 si numele a sute de militari cazuti la datorie in campanile din 1877-1878 si 1916-1918. Avand statura impunatoare a unui arc de triumf, poarta se vrea a fi un omagiu celor peste 1.100 de eroi argeseni cazuti pentru infaptuirea unitatii nationale. Poarta Eroilor Argeseni a fost restaurata in anul 1971.

Poarta Eroilor din Pitesti este un monument evocator, reprezentativ pentru judetul Arges, ridicat din initiativa colonelului Barbu Paraianu, in memoria ostasilor Regimentului Nr. 4 Dorobanti, cazuti la datorie in timpul participarii Romaniei la Primul Razboi Mondial (1916-1918).
Poarta Eroilor a fost inaugurata oficial la 28 septembrie 1926. Monumentul este construit sub forma unei traditionale porti romanesti, fiind lucrat din zidarie, pe fundatii si soclu din piatra, cu acoperis din tigla. Prin constructie si imagine artistica, monumentul are forma unui veritabil arc de triumf.
Frontispiciul are inscriptionat: "Regimentul Arges nr. 4. Poarta eroilor 1918". "Morti pentru tara, pentru glorie si drapel".
Pe stalpi sunt inscrise denumirile localitatilor unde s-au desfasurat operatiunile militare in anii 1916-1917 si numele a sute de militari cazuti la datorie in campaniile din 1877-1878 si 1916-1918.
Avand statura impunatoare a unui arc de triumf, poarta se vrea a fi un omagiu celor peste 1.100 de eroi argeseni cazuti pentru infaptuirea unitatii nationale.
Poarta Eroilor Argeseni a fost restaurata in anul 1971.
Monumentul reprezinta astazi unul dintre punctele de atractie ale parcului Trivale din Pitesti.
Adresa: Poarta Eroilor se afla in municipiul Pitesti, strada Trivale, pe locul intrarii in fosta cazarma a Regimentului 4 Arges.

Localizare Poarta Eroilor

Scrie review Poarta Eroilor

Ai vizitat Poarta Eroilor? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii