Pestera Huda lui Papara
Pestera Huda lui Papara, Salciua
Pestera Huda lui Papara este o rezervatia naturala speologicaLocalizata in Muntii Trascaului, intr-un cadru de o frumusete rapitoare,aceasta este catalogata ca fiind cea mai lunga, cea mai dificila, cea mai denivelata, cu cea mai mare sala, cu cea mai inalta galerie, cu cel mai lung curs subteran si cu cea mai mare cascada din tara. si, nu in ultimul rand cu cele mai mari colonii de lilieci din Europa.
Pestera s-a format in calcarele masive ale Jurasicului Superior si este parcursa de un rau lung de peste 2000 de m format din unirea paraurilor Valea Poienii, Valea Ponorului si Valea Seaca.
Se povesteste ca Huda lui Papara ar fi fost refugiul lui Zamolxes, zeul dacilor. Chiar si numele pesterii, huda - adapost; "papara", ce deriva din "papa" in latina lider religios atesta mitul. Numele pesterii ar insemna astfel, "pestera stapanului". in Huda lui Papara mai exista o serie de locuri cunoscute sub numele de La Lanturi, Sala Virgina, Sala Tacerii, Sala Crucii, Sifonul, Groapa Leilor, Cascada Gemanata, Lumea Framantata etc.
Pestera a fost amenajata in scop turistic in 1986, dar din cauza unor calamitati naturale(viituri), sistemul a fost distrus in intregime. Nu are ghid si vizitarea ei poate fi facuta numai de speologi foarte experimentati. Aceasta poate fi o capcana care poate surprinde vizitatorii in caz de ploaie torentiala in poljia de la Vanatarele Ponorului sau topirea brusca a zapezii. Un astfel de incident a avut loc recent, in luna august a acestui an (2016). Noua adolescenti si doi speologi au fost salvati dupa ce au ramas blocati in pestera din cauza unei viituri. in urma acestui incident, pestera a fost blocata cu un grilaj mare de fier, in prezent accesul inauntru fiind interzis.
Huda lui Papara se afla situata in satul Sub Piatra, din comuna Salciua a judetului Alba, foarte aproape de paraul Valea Morilor, un afluent important al Ariesului. Pentru a ajunge aici se poate urma DN 75 pe directia Campeni - Turda, pana in comuna Salciua. De aici se va urma un drum pietruit si partial asfaltat pana in dreptul catunului Sub Piatra, de unde mai sunt 200 de m pana la pestera pe o poteca marcata. Exista, de asemenea, si cateva trasee montane care ajung la pestera, cel mai important fiind traseul Cabana Ramet - Cheile Rametului - Cheia - Pestera Huda lui Papara, marcat cu cruce albastra, care este recomandat doar turistilor experimentati.
Huda lui Papara este o pestera cu zone de acumulare de aer cald (20 grade Celsius), si se afla in masivul Bedeleu. Lungimea galeriilor bogat decorate cu stalctite si stalagmite este de 2022 m. Etajul superior este strabatut de apele paraului subteran care formeaza mai multe lacuri, si care paraseste pestera prin gura de intrare. La intrare a fost amenajata o pasarela, care a fost luata de o viitura. Pestera este rezervatie speologica. Merita urcata o diferenta de nivel de 250 m prin ocolirea Bulzului pentru e vedea de unde apar apele in aceasta pestera. Acolo intr-o dolina se afla Pestera Dalbina in care cu zgomot asurzitor dispar apele paraurilor: Seaca, Cheia si Valea Poienii.
Trasee de acces: 1. Din localitatea Salciua pe crucea albastra 2 ore 2.De la cabana Ramet prin Cheile Rametului si localitatea Cheia pe crucea albastra Durata: 4-5 ore. Traseu dificil care necesita traversarea cheilor pe firul apei si pe Brana Caprei; se recomanda turistilor antrenati si numai pe timp frumos.