Romania locurilor frumoase

Muzeul Viticulturii

Muzeul Viticulturii, Husi

Muzeul Viticol din Husi
Putina lume stie ca la Husi a fost infiintat, in 1966, primul Muzeu Viticol din tara, un "templu al invesnicirii traditiei viti-vinicole moldovene si nationale", scrie Avram D. Tudosie, care s-a ocupat, alaturi de academicienii C.C. Giurescu si I.C. Teodorescu de selectia exponatelor, intre care o inedita colectie de figuri zoomorfe din butuci de vita-de-vie, "sculptati de natura". Tot la Husi a fost fondata prima vinoteca scolara din tara, inca din anul 1909, printre fondatori numarandu-se ministrul instructiei publice de atunci, Spiru Haret.

Primul director a fost ing. Gh. Gheorghiu (1908-1915). in 1918 a fost director Constantin Hogas, absolvent al Facultatii de Agronomie Iasi, cu specializare viticola in Italia si Franta.
Un director remarcabil, dar si un eminent profesor, ing. Gheorghe Baltatu, vine ca profesor in 1939. scoala a fost condusa apoi de dr. ing. Tudose, ca acum la conducerea ei sa se afle dr. ing. Teodor Botezatu, fost elev al scolii, un om destoinic, la inaltimea inaintasilor sai.
Impresionant este Muzeul Vitivinicol al Husilor, un asezamant in care sunt concentrate munca, priceperea, mestesugul traditional si dragostea podgorenilor de pe aceste meleaguri.
Alaturi de sala cu 500 de vestigii vitivinicole a introdus in zestrea muzeului o sala de 150 figuri zoomorfe si antropomorfe din butuci naturali de vita-de-vie "sculptati de natura". Mai exista o sala a biruintei si recunostintei sau "Sala inaintasilor si urmasilor", pe al carui fronton troneaza, langa "cheile de promotie", portretele "Marilor inaintasi din scoala si Podgoria Husi".
Multe personalitati romane si straine si-au exprimat in Cartea de aur a scolii admiratia pentru Muzeul Viticol si "Vinoteca Liceului", fondate in 1909.

De peste 55 de ani, vinoteca s-a dezvoltat, avand azi un numar de 25 mii probe.
Ea a fost inzestrata cu mostre din cele mai vestite vinuri naturale din podgoriile tarii. Directorul de atunci, dr. Avram Tudosie, a reusit sa dea acestei colectii caracteristica unei vinoteci nationale.
Sursa: Teodor Marian Revista Lumea Satului ian 2008

In 1937, prezentarea Busuioacei de Bohotin la Expozitia Nationala de la Bucuresti a fost un triumf. La degustare, s-a aflat jumatate din Consiliul de ministri de-atunci. "Acest vin trebuie baut in picioare!" - s-a exprimat cineva. "Nu in picioare, ca la impartasanie, ci in genunchi, ca la spovedanie" - ar fi completat regele Carol II. "in zilele noastre, Busuioaca de Bohotin a fost extinsa si spre Pietroasele-Tohani, unde e locul consacrat al Tamaioasei romanesti. A fost extinsa pentru ca se vinde bine. Dar in enciclopedia vinurilor este scris ca Busuioaca de Bohotin e autorizata numai la Husi. in celelalte zone, n-are ce cauta, decat ca soi de incercare. si-apoi, sudul Romaniei e secetos. Busuioaca vrea aciditate si toamne lungi, ce sa caute in Sud? stiinta n-ar trebui nesocotita de dragul comertului" - subliniaza cercetatorul cu o umbra de regret.

VINOTECA. scoala de Viticultura din Husi, azi Colegiul de Viticultura "Dimitrie Cantemir", detine una dintre cele mai importante vinoteci din Romania. Prin anii 1960, Mihai Ralea, care era om politic, a dat dispozitie ca la Husi sa fie trimise esantioane de vin din toate zonele Romaniei. Asa a devenit vinoteca aceasta "prima vinoteca nationala" din tara. Acum, are circa 25.000 de sticle la care "nu se umbla". E o lege internationala la care nu-ti da voie "sa umbli" la vinoteca...

CAZIERUL VINURILOR. Profesorul Avram D.Tudosie e degustator autorizat. El ne spune ca profesia aceasta trebuie dublata de cunostinte culturale. Cum era, de exemplu, Pastorel Teodoreanu. Se poate spune ca femeile detin totusi recordul la degustari. Ele pot stabili, cu precizie, "cazierul vinului", trecutul, prezentul sau viitorul. Femeile nu "stirbesc" vinul, pentru ca nu fumeaza si au papilele gustative intacte. in general, celulele gustative se specializeaza pe zone viticole. Degustatorii din nord apreciaza vinurile seci, pe cand cei din sud, pe cele rosii si demiseci. Cel mai greu de degustat sunt vinurile seci: au multe defecte si toate se vad. Vinurile "rele" sunt prea aspre, ori prea acide, ori prea acidulate, exces care produce dizarmonie. Degustarea propriu-zisa se face asa: Se toarna o treime din volumul unui pahar. Se priveste vinul la lumina. Se duce paharul la gura si se miroase "ca un suspin", adanc, de doua-trei ori. Apoi, se beau doua-trei guri "ca si cum ar sorbi din lingura supa fierbinte". Vinul se plimba pe toata suprafata limbii, mai intai la varf (dulce), apoi in mijloc (acru) si apoi pe margini (amar). Degustatorul nu jurizeaza la un concurs mai mult de cinci feluri de vinuri care incap toate intr-un singur pahar, astfel ca nu se imbata.

REGULI. Profesorul Tudosie spune ca Romania are cele mai bune vinuri si cele mai proaste pahare. "Paharele de vin trebuie sa aiba forma de lalea si sa nu fie incrustate. La mesele obisnuite, paharul se umple o treime cand servim vin demisec sau desert si pe jumatate cand e vorba de vin sec si de consum curent. Sticlele se depoziteaza culcat, pentru ca aromele sa nu iasa pe langa dop. in Romania, primul care a introdus la Panciu regula sticlelor culcate a fost dr. Ion Pusca. Atunci cand se aduce la masa o sticla cu vin vechi, nu se sterge praful de pe ea, ci se infasoara in servet alb". Regulile acestea ni le-a precizat prof. Avram Tudosie, care, cu gesturi masurate, a reusit, intre timp, sa aseze pe masa o sticla de sampanie. "La un concurs am dus odata o sampanie care "a perlat" (a degajat bule) 48 de minute, pe cand recordul era de numai 45!"

Localizare Muzeul Viticulturii

Scrie review Muzeul Viticulturii

Ai vizitat Muzeul Viticulturii? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii