Romania locurilor frumoase

Manastirea Schimbarea la Fata

Manastirea Schimbarea la Fata, Husi

Manastirea "Schimbarea la Fata" a fost ridicata in anul 1996, prin grija PS loachim Bacauanul. Initial s-au amenajat cateva chilii in casa filozofului Mihail Ralea. Paraclisul s-a zidit intre 1997 si 1998, biserica mare inaltandu-se intre anii 1999 si 2004. Casa Ralea a intrat in proprietatea publica a statului roman si totodata in administrarea Episcopiei Husilor printr-o hotarare de Guvern, publicata in Monitorul Oficial pe 29 iunie 1995. De atunci, oamenii Bisericii au facut modernizari care au schimbat aproape in totalitate imobilul vechi, cu ajutorul sponsorilor .

La Manastirea "Schimbarea la Fata", lacas ridicat deasupra Husului, in marginea padurii Dobrina, sute de oameni ajung sarbatoare de sarbatoare, ca la o "Golgota" unde isi gasesc alinarea. Le este greu credinciosilor sa explice de ce aleg lacasul acesta pentru reculegere si de ce urca, zi de zi, pina in virful dealului, cand jos, in vechiul targ, sant atatea lacasuri gata sa ii primeasca. "Mai multa liniste", spun unii. "Maicile sant foarte omenoase, iar parintele ne e duhovnic", spun altii. Manastirea frumoasa, care privita din josul celor peste 100 de scari, pare ca are turlele agatate de cerul albastru, ii primeste pe toti. Deasupra usii de lemn, scrie numele celui care, prin sarguinta sa, le-a daruit husenilor aceasta bijuterie pentru suflet: Preasfintitul Ioachim Mares.

Manastirea a fost infiintata in luna aprilie 1966, pe fosta proprietate a omului de cultura Mihail Ralea, avand obste de calugarite. La 6 mai 1996 se instaleaza aici primul vietuitor, Ieromonahul Timotei Condurache, de la manastirea Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ca preot slujitor al asezamantului. Manastirea a fost populata in continuare cu maici de la Techirghiol, de la Parvesti, judetul Vaslui si surori din lume. in Casa Ralea s-a organizat staretia, trapeza, bucataria, chiliile si camera pentru oaspeti. Pentru efectuarea slujbelor zilnice s-a improvizat un mic paraclis intr-una din camerele casei scriitorului.
in vederea ridicarii bisericii manastirii s-a elaborat proiectul si s-a inceput aprovizionarea cu materialele de constructie, iar in cursul anilor 1997-1998, constructia a fost terminata.

Fatadele exterioare ale bisericii sunt captusite cu dranita. Ridicarea acestei frumoase si impunatoare biserici, care se vede de la mari distante cand se circula pe sosele venind dinspre Iasi, Crasna sau Husi, nu s-ar fi putut realiza in asa de scurt timp fara aportul deosebit al Episcopului de Husi, Ioachim.

Localizare Manastirea Schimbarea la Fata

Scrie review Manastirea Schimbarea la Fata

Ai vizitat Manastirea Schimbarea la Fata? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii