Romania locurilor frumoase

Biserica romano-catolica Nasterea Sfintei Fecioare Maria

Biserica romano-catolica Nasterea Sfintei Fecioare Maria, Husi

Biserica romano-catolica "Nasterea Sfintei Fecioare Maria" Husi

Numele orasului "Husi" este atestat documentar inca din anul 1487, incepand cu aceasta data de fapt Husul este resedinta de curte domneasca (1487-1852), apoi targ domnesc si capitala de ocol din 1520, resedinta de episcopie ortodoxa din 1589, oras din anul 1832 cand a devenit si resedinta de tinut, si in cele din urma judeţ intre 1834-1949. Existenta localitatii este atestata insa mult inainte de anul 1487, iar aici a existat o comunitate catolica inca inainte de anul 1420, cand s-a declansat prozelitismul husit in Moldova. La un secol dupa atestarea numelui Husi, mai precis in anul 1587, episcopul Bernardino Quirini, in urma unei vizite la Husi, relata ca aici erau 1030 de case, dintre care numai 72 de familii erau catolice, cu un numar de 435 de suflete. De asemenea, episcopul Quirini noteaza ca exista aici o biserica catolica din lemn. Mai tarziu, la 2 noiembrie 1646, episcopul Marco Bandini, vizitand Husiul, relata ca aici erau 124 de familii catolice, cu 682 de suflete.
Dupa mai bine de o suta de ani, raportul din 9 aprilie 1762 al prefectului misiunii, Giovanni Crisostomo di Giovanni, aminteste doua comunitati catolice la Husi: una in cartierul Corni, cu biserica Sf. Anton, si cealalta in oras, cu biserica Sf. Cruce. Biserica veche din Corni a fost pe deal, in partea de nord-est.

In anul 1840, episcopul Antonio de Stefano a construit o alta biserica, in locul in care se afla cea de astazi.
Cresterea insemnata a comunitatii catolice din Husi, la sfarsitul secolului al XIX-lea se numarau aici 700 de familii, a facut ca biserica ridicata la 1840 sa devina neincapatoare. Astfel parohul Bernardin Just OFMConv. intre anii 1898-1900 a construit o noua biserica, cea actuala din Huti - Corni.
Comunitatea catolica din Husi-Corni, din care in anul 1970 a luat fiinta si parohia "Sf. Anton de Padova" din centrul orasului, cu exceptia mai multor ani din perioada dictaturii comuniste a fost pastorita de preotii franciscani conventuali, care cu mult spirit de sacrificiu s-au ingrijit de cele spirituale si chiar materiale ale credinciosilor, dar si de lacasurile sfinte incredintate lor.
De-a lungul anilor si din cauza diferitelor intemperii ale timpurilor biserica Nasterea Sfintei Fecioare Maria din Husi-Corni a suferit mai multe daune, fiind nevoie de mai multe interventii de consolidare, renovare si infrumusetare. Printre principalele consolidari si renovari amintim ca in anul 1932, datorita faptului ca strada Corni devenise punct de referinta in oras, s-a trecut la construirea unei fatade a bisericii catre aceasta strada principala. Tot atunci s-au construit doua turnuleţe pe cele doua sacristii si a fost supraetajat turnul clopotnita. insa la cutremurul din 10 noiembrie 1940 acesta s-a prabusit peste biserica daramand-o pana la cruciera. Refacerea a durat mult din cauza razboiului si a instaurarii regimului comunist in Romania. Oricum, in anul 1957 s-au incheiat lucrarile de renovare a bisericii.
Dupa anul 1990 datorita stradaniei preotilor franciscani conventuali Iosif Simon, Andrei Ficau si Damian Pista, s-au realizat mai multe consolidari si renovari ale actualei bisericii.
Din anul 2008 prin initiativa parintelui paroh Benone Butacu OFMConv., cu sprijinul multor binefacatori si a autoritatilor locale, s-a demarat un amplu proiect de consolidare, renovare si decorare a bisericii. Astfel, s-a refacut acoperisul, s-a restaurat maretul altar din lemn care isi are existenta inca din anul 1900, s-au refacut dusumeaua si podeaua, s-au realizat vitraliile si s-a refacut in intregime pictura din biserica dupa un proiect pregatit in colaborare cu parintele profesor in sfanta scriptura Alois Bulai.
Astfel, comunitatea crestina catolica din Husi-Corni se bucura astazi de o splendida biserica, iar bucuria lor este impartasita cu toti cei ce buna voie care trec prin Husi si binevoiesc sa calce pragul lacasului sfant inchinat Nasterii Sfintei Fecioare Maria.

Localizare Biserica romano-catolica Nasterea Sfintei Fecioare Maria

Scrie review Biserica romano-catolica Nasterea Sfintei Fecioare Maria

Ai vizitat Biserica romano-catolica Nasterea Sfintei Fecioare Maria? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii