Episcopia Husilor
Episcopia Husilor, Husi
A fost infiintata in anul 1598, de catre Ieremia Movila, domnitor al Moldovei si a avut menirea de a fi un bastion al crestinatatii ortodoxe romane pe meleagurile aflate pana dincolo de raul Nistru si pana la Marea Neagra. Multi episcopi s-au dovedit a fi adevarati apostolici ai intaririi unitatii de neam si de credinta Episcopia Husilor a jucat un rol deosebit in sprijinirea spirituala a populatiei din stanga Prutului, acolo unde a fost situata o mare parte din teritoriul ei de jurisdictie.Rolul Episcopiei Husilor s-a concretizat si in educarea unor noi generatii de preoti, care au activat in bisericile aflate pe cuprinsul teritoriului sau de jurisdictie.in jurul acestui locas de inchinaciune a functionat, vreme indelungata, un Seminar Teologic, care a format multi dintre viitorii clerici ai fostei eparhii a Husilor.Seminarul a fost infiintat in 1851,in vremea episcopului Meletie Istrati.Ansamblul arhitectural al Episcopiei Husilor este constituit din:
- biserica cu hramul "Sfintii Apostoli Petru si Pavel",
- palatul episcopal,
- turnul-clopotnita,
- chiliile si zidul de incinta.
- pivnitele casei domnesti de la Episcopia Husilor
Biserica a fost construita de domnitorul stefan cel Mare in anul 1495, in cadrul curtii domnesti, functionand de-a lungul timpului ca manastire si catedrala episcopala, incepand din anul 1598.
Monument istoric de valoare, a fost reconstruit in secolele XVIII - XIX, mai pastreaza astazi doar urmele temeliilor si pisania din vremea marelui voievod.
Biserica a fost avariata de cutremurul din 1692, incendiata si jefuita in 1711 de tatari si a fost recladita in perioada 1753 - 1756 de catre episcopul Inochentie, cu ajutorul domnitorului Matei Ghica.
Lacasul a suferit numeroase transformari de la ferestre in sus; in 1863 zona cornisei, in 1945 turlele, s-a adaugat in 1896 proscomidiarul, in 1910 vesmantaria si in 1945 pridvorul cel mare.
Biserica a fost pictata de Gheorghe Tattarascu, intre 1890-1891, pictura refacuta in 1945 si in 1996.
Pisania, scrisa cu majuscule in limba slavona, se afla astazi incadrata deasupra usii de la intrare: "Binecredinciosul si de Hristos iubitorul, Io stefan Voievod, cu mila lui Dumnezeu Domnul tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a inceput si a zidit aceasa biserica in numele sfintilor, slavitilor si intru tot laudatilor, mai marilor apostoli Petru si Pavel, care este in Husi, pe Draslavat si s-a savarsit in anul 7003 (1495), iar a Domniei - sale al 38-lea curgator, luna noiembrie 30".
Cu prilejul reactivarii Episcopiei in anul 1996, biserica a fost reparata si resfintita prin stradania vrednicului de pomenire Ioachim Mares, episcop al Husilor in perioada 1996 - 2009.
Palatul episcopal, a fost construit de episcopul Iacov Stamati, in anii 1782 -1792, pe ruinele palatului domnesc, ingloband si pivnitele din secolul XV, a ars in 1813 si a fost recladit in 1849 de episcopul Sofronie Miclescu.
Turnul - clopotnita este situat la intrarea in incinta, pe latura de est, si este zidit in 1938 de episcopul Nifon Criveanu, din caramida si beton armat, prezinta un plan rectangular, pe patru nivele, accesul facandu-se printr-o bolta cu dechidere in arc.
Pivnitele casei domnesti de la Episcopia Husilor. Din casa domneasca, construita de stefan cel Mare in secolul al XV-lea, se pastreaza doar pivnitele ce au fost inglobate, in secolele XVII-XVIII, in actualul palat episcopal. incaperi cu ziduri din piatra si caramida cu bolti semicilindrice si scari de piatra.