Romania locurilor frumoase

Muzeul Orasului Lipova

Muzeul Orasului Lipova, Lipova

Adresa: Str. N. Balcescu 21, Lipova, judetul Arad

Muzeul Orasului Lipova, infiintat in anul 1958 si redeschis in actuala infatisare in 2001, dupa o renovare radicala, este parte a Complexului Muzeal Arad, la fel si Colectia stefan Crisan, devenita una publica din 1986.
Casa Bocu, azi Muzeul Orasului Lipova, a fost construita in secolul al XVIII-lea, pentru ca un secol mai tarziu sa intre in proprietatea familiei Missici. Dupa Marea Unire, in anul 1922, cladirea era cumparata de Sever Bocu. S-au facut reparatii, modificari, dar s-a pastrat planul general, oferindu-i un aspect monumental, de palat in stil frantuzesc, elegant si rafinat. Casa Sever Bocu din Lipova era la vremea respectiva atat locuința personala, cat și edificiu cultural, care adapostea o colecție de etnografie, ateliere de țesatorie și un muzeu amenajat de Marilina Bocu, soția ilustrului om politic banațean.


Sever Bocu, membru marcat al Partidului Național Roman și ulterior al Partidului Național Țaranesc, promotor al Marii Uniri, parlamentar și ministru al Romaniei Mari, ”Ministrul Banatului” a sfarșit in detenție la Sighet, in timpul regimului comunist a lui Dr. Petru Groza. in timpul vieții s-a angajat in unele actiuni indreptate spre ridicarea nivelului de civilizatie al Banatului: intemeierea Universitatii de Vest și a Teatrului de Vest din Timișoara, construirea de scoli, repararea de biserici, improprietarirea voluntarilor, ridicarea de monumente in memoria eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial si a marilor personalitati banatene. Totodata lui Sever Bocu i-a apartinut initiativa de a ridica actualul sediu al primariei din Lipova, de a transforma Lipova in oras, pavarea strazilor si extinderea retelei electrice, modernizarea soselei Lipova - Timisoara si reconstructia cartierului de locuinte distruse de inundatiile din 1932.


Cele cinci sali ale muzeului pastreaza inca amenajarile interioare fastuoase comandate de Bocu: parchetul cu intarsii, sobele din faianta vieneza, policandrele si oglinzile din cristal, piese de mobilier, un semineu realizat din marmura de Carrara, salonul ”vienez”.
in anul 1980, familia Eleonora Costescu - Vasile Varga a donat Muzeului din Lipova, o colectie care cuprinde arta plastica si decorativa (argintarie, portelan, sticlarie). Sunt expuse lucrari de Ion Andreescu, stefan Luchian, Dimitrie Ghiata, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza precum si lucrari care apartin scolilor italiana, flamanda, franceza, engleza si extrem orientale.
Colectia de arta bisericeasca - stefan Crisan - donata muzeului de clerical ortodox, cuprinde: icoane pe lemn, carte veche si alte obiecte de cult datand din perioada secolelor XVII - XIX. in colecție, se afla, intre altele: Noul Testament de la Balgrad (Alba Iulia, 1648), indreptarea legii (Govora, 1652), Sf. Aer, brodat pe catifea neagrã (secolele XVI-XVII), un engolpion episcopal (secolul XVII), un orar diaconesc (1606), o cruce sculptata in lemn (secolul XVII).

Localizare Muzeul Orasului Lipova

Scrie review Muzeul Orasului Lipova

Ai vizitat Muzeul Orasului Lipova? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii