Romania locurilor frumoase

Muzeul Golesti

Muzeul Golesti, Stefanesti

Muzeul Viticulturii şi Pomiculturii Golesti
Adresa: Strada Banul Radu Golescu, Nr. 1, Stefanesti, Cod Postal: 117715
Telefon: 0248.266.364;
Fax: 0248.265.148;
E-mail: cmngolesti@yahoo.com

Este al treilea muzeu ca reprezentare si importanta nationala si intaiul dedicat ocupatiilor poporului roman. Se afla la mai putin de 10 kilometri de municipiul Pitesti, fiind infiintat la 7 iunie 1939 de catre Regele Carol al-II-lea sub numele de Muzeul Dinicu Golescu si s-a dezvoltat de-a lungul anilor cu noi expozitii de baza care reflecta atat istoria familiei, cat si istoria culturii si civilizatiei traditionale argesene.
Muzeul era format din vechiul conac al familiei Golescu, precum si parcul si constructiile amplasate pe el.

In prezent, Muzeul Golesti este structurat pe doua sectoare: ansamblul feudal, in cadrul caruia intalnim Conacul Golestilor (singura constructie laica feudala fortificata din tara), "Scoala sloboda obsteasca"(prima scoala moderna cu predare in limba romana), Foisorul lui Tudor Vladimirescu, Bolnita(folosita in prezent ca sala de expozitii temporare), Parcul Golestilor si sectia in aer liber, care se intinde pe o suprafata de cca. 10 hectare, si are in componenta sa peste 35 de gospodarii taranesti, aduse din principalele zone viticole si pomicole ale tarii. Fiecare gospodarie are in componenta sa: casa de locuit, dependintele si uneltele de lucru specifice, necesare pentru practicarea diferitelor indeletniciri: albinarit, agricultura, cresterea animalelor etc.

Situat in orasul stefanesti, la doar 10 kilometri de Pitesti, pe soseaua veche Pitesti - Bucuresti, Muzeul Viticulturii si Pomiculturii Golesti este o adevarata bijuterie a meleagurilor argesene, fiind un loc incarcat de istorie si traditii populare.
Muzeul este format din doua mari sectii: Sectia Istorie - Etnografie si Sectia Aer liber, prezentate pe o suprafata de 14 hectare.
Construit in 1640, Conacul Golestilor a fost resedinta familiei timp de secole si locul care le-a conferit Golestilor identitate si puterea de a trece prin valtoarea istoriei. Astazi, toti cei care trec pragul conacului au posibilitatea de a simti magia locului lasat peste veacuri de una dintre cele mai vii familii de boieri, fauritori de neam si tara.
Legaturile Golestilor cu regalitatea sunt bine cunoscute. Aici, regele Carol I a petrecut prima noapte pe teritoriul Romaniei. Astazi, in cadrul muzeului, in Salonul de Iarna, pot fi admirate doua piese exceptionale: tronul regilor Romaniei si biroul regelui Carol I.

Din 1939, vechiul conac a devenit inima Muzeului Golesti. Institutia a fost infiintata prin decret regal dat de Carol al II-lea, in 7 iunie 1939, sub numele Muzeul Dinicu Golescu.
Casa si parcul, anexele (camerele de oaspeti si cele ale servitorilor), baia turceasca, turnurile de aparare, scoala si bolnita, turnul de aparare vorbesc vizatorilor despre modul de viata al boierilor romani din secolul al XIX-lea. Expozitia din conac este o invitatie adresata vizitatorilor de a calatori in timp, in urma cu mai bine de doua secole.
Incepand cu anul 1966, alaturi de Conacul Golestilor, s-au pus bazele infiintari unui muzeu national etnografic in aer liber care sa reflecte cele doua ocupatii de baza ale romanilor - viticultura si pomicultura. Peste 30 de gospodarii de viticultori si pomicultori aduse de pe intreg teritoriul Romaniei formeaza un univers taranesc unic, in care traditiile, mestesugurile si credintele strabunilor isi dau intalnire cu generatiile de astazi. Sectia in aer liber de la Golesti este un tezaur de arhitectura taraneasca si o matrice de reprezentare a existentei comunitatilor rurale din secolele XIX-XX.

Astazi, muzeul are aspectul unui sat autentic, in el aflandu-se atat gospodariile taranesti, cat si o biserica, o scoala, o primarie, un han, un sector de instalatii pomi-viticole si ateliere mestesugaresti.
Conacul Golestilor este inconjurat de natura, de flori si copaci, ca o invitatie la relaxare. Nesfarsitul verde al ierbii, parfumul trandafirilor, umbra cea primitoare a teilor, nucilor si stejarilor, culorile vii ale merilor, prunilor, corcodusilor te invita sa zabovesti, sa privesti si sa iti umpli sufletul de bucurie.
De asemenea, numeroase activitati de recreere sunt accesibile publicului vizitator: echitatie cu cai si ponei, plimbari cu trasura, tiroliana pentru copii, locuri de joaca, popicarie taraneasca.
Adresa: Judetul Arges, orasul stefanesti, strada Radu Golescu, nr. 34.
Portile muzeului sunt deschise zilnic, de marti pana duminica, intre orele 8:00-16:00 (iarna: 1 noiembrie - 31 martie) si 9:00-18:00 (vara: 1 aprilie - 31 octombrie).

Localizare Muzeul Golesti

Scrie review Muzeul Golesti

Ai vizitat Muzeul Golesti? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii