Romania locurilor frumoase

Conacul Golestilor

Conacul Golestilor, Stefanesti

Conacul Golestilor a fost construit in anul 1640, de Stroe Leurdeanu, cu ajutorul mesterului Stoica, acesta fiind singura constructie laica medievala fortificata din tara. Stiind cat de schimbatoare erau vremurile, Stroe inconjoara conacul cu ziduri inalte de caramida, iar in turnurile de aparare instaleaza tunuri. Zidurile groase, etajul din paianta, monumentalitatea, dar si eleganta conacului prefigureaza aparitia constructiilor din perioada brancoveneasca.

In 1646, Stroe Leurdeanu ridica biserica din vecinatatea conacului, care imbina cu finete influentele muntenesti cu cele din Moldova, din Armenia si din Orientul apropiat.
Sistemul de fortificatii ale conacului cuprinde zidurile cu contraforturi si metereze si are forma unui patrulater, ce prezinta in colturi cate un turn rotund din caramida, in interiorul caruia, pe o platforma din lemn, puteau sta soldatii in pozitie de tragere.
Sectia Pedagogica a muzeului cuprinde "Scoala sloboda obsteasca", infiintata de marele carturar Dinicu Golescu. Aceasta oferea copiilor saraci din imprejurimi sansa sa invete alaturi de cei bogati. Manualele erau gratuite si, pentru prima data, erau primite la invatatura si fetele, alaturi de baieti.
A fost prima scoala moderna cu predare in limba romana si a functionat in perioada 1826 - 1830. in scoala sunt expuse, atat piese de mobilier, cat si manuale din perioada lui Spiru Haret.

Alaturi de scoala se afla Foisorul lui Tudor Vladimirescu, folosit pentru supravegherea imprejurimilor. Aici si-a trait ultimele zile de libertate Tudor Vladimirescu, intre 18 si 21 mai 1821. Retragandu-se dinspre Bucuresti spre muntii Olteniei, Tudor si-a instalat tabara la Golesti, fiind in bune relatii cu boierii Golesti. Din nefericire, aici a cazut victima unui complot pus la cale de catre membrii Eteriei si de catre unii dintre pandurii sai, nemultumiti de atitudinea foarte severa pe care acesta o avea fata de orice act de indisciplina. Capturat de oamenii lui Alexandru Ipsilanti, a fost dus spre Targoviste pentru a fi judecat, insa pe drum a fost asasinat, trupul fiindu-i aruncat intr-o fantana.
Langa turn se afla Bolnita (in prezent, folosita ca sala de expozitii temporare), asezamant destinat celor batrani, bolnavi si saraci. A fost infiintata de marele ban Radu Golescu si intretinuta pe cheltuiala sa.
In apropierea conacului se afla parcul Golestilor, unde exista, in vechime, un elesteu traversat de un pod din lemn de mesteacan, un foisor si statui din piatra, dupa moda vremii.

Localizare Conacul Golestilor

Scrie review Conacul Golestilor

Ai vizitat Conacul Golestilor? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii