Conacul Dalles
Conacul Dalles, Judetul Dambovita
In comuna Bucsani, familia DALLES avea un conac boieresc inconjurat de un parc care se intindea pe o suprafata de 22 ha. Localitatea era acreditata cu 6700 de locuitori, iar principala bogatie era petrolul. A fost una dintre cele mai bogate, respectate si iubite familii din judetul Dambovita. Si Dora Si Ioan (Jean) Dalles, cand stateau la mosie in Bucsani, plecau pe nestiute de la curte si intrau prin casele localnicilor saraci, ale vaduvelor, orfanilor si batranilor si le dadeau bani si bunatati. Nu era flacau sau fata din Bucsani si din Ratoaia care, atunci cand asezau vreo casnicie noua, sa nu primeasca de la Curte incunostiintarea ca are voie sa-si ciopleasca casa din imensa padure Bucsani - Ratoaia si daca nu aveau vite si car de zestre, vaca cu lapte, oi, porci, sa nu primeasca de la Jean Dalles dar de nunta o caruta cu boi, o vaca, oi, porci de rasa, cai sau tot ce stia el ca-i place gospodarului flacau, pentru ca nu era sarbatoare de la Dumnezeu sa nu fie intreaga familie la slujba Bisericeasca, dupa cum nu lipseau de la hora copiii stapanei. Acestia,din dragoste sincera pentru ce aveau pentru tarani, se prindeau in hore, batute si jocuri romanesti din brau cu ei, in admiratia intregului sat. Asa se explica de ce, la rascoala din 1907, familia a fost aparata de locuitorii comunei Bucsani de furia taranilor rasculati in satele invecinate.
Familia Dalles
Roman de origine greaca, Ioan G. Dalles, (nascut 1816- decedat 1886), cu banii din negustorie, a cumparat la 1862 de la printesa Cleopatra Trubeskoi, mosia Bucsani (1400 ha padure, miile pogoane teren arabil, vie si pasune). In vederea stabilirii hotarelor mosiei sale, acesta a fost in litigiu ani de zile cu ALEXANDRINA FLORESCU dar mai ales cu Gheorghe Gr. Cantacuzino zis "NABADUL" (1837 -1913), mare latifundiar si om politic, prim-ministru (1899-1900) (1904-1907), Sef al Partidului Conservator. La 18 mai 1883, Tribunalul Judetean Dambovita a dat castig de cauza "grecului" IOAN G. DALLES pentru hotarul mosiei dintre Ratoaia si Baleni precum si in alte pricini de hotarnicie.
Ioan si Elena Dalles aveau si nenumarate imobile in Bucuresti ( Lipscani, Gabroveni, Selari, Bd. Bratianu, Gloriei, etc.) situate in vadul comercial cel mai cautat de negustori. Aceste imobile erau inchiriate, partial sau total, asa cum reiese din registrul de venituri si cheltuieli existent la Arhivele Nationale Filiala Dambovita.