Romania locurilor frumoase

Muzeul Apelor Mihai Bacescu

Muzeul Apelor Mihai Bacescu, Falticeni

Muzeul Apelor "Mihai Băcescu" din Falticeni
Str. Nicolae Beldiceanu nr. 8,
Tel. 0230.541.416,
Program de vizitare:
Luni - Duminică: 8.00 - 16.00

Bun pedagog, cu dragoste fata de mediul inconjurator, profesorul emerit Vasile Ciurea a intemeiat , in 1914, primul muzeu din Falticeni. Unul dintre elevii profesorului Vasile Ciurea este academicianul Mihai Bacescu care nu si-a uitat niciodata primul initiator in tainele naturii, dar nici locurile natale. Astfel, la 17 august 1982 lua fiinta la Falticeni, in "semn de iubire si recunostinta" profesorului Vasile Ciurea, Muzeul de stiinte naturale.
Din 28 martie 1993, muzeul nu numai ca se va numi muzeul apelor, dar va primi si numele ctitorului sau Mihai Bacescu. Se implinea astfel o dorinta si o definire elocventa, precum si un gest de aleasa gratitudine si pretuire celui care si-a inchinat viata cercetarii mediului acvatic si a dat culturii falticenene dimensiuni valorice perene.
Muzeul cuprinde compartimente structurate organic, de un real interes stiintific. Astfel, pretuind traditiile muzeistice falticenene, in doua sali rememoram aspecte ale primului muzeu din localitate, cateva exponate ramase evocand natura pasiunilor si preocuparilor inaintasilor nostri, in special ale ctitorului de muzeu, Vasile Ciurea.
Aici sunt reprezentate aproape toate sectiile vechiului muzeu: arheologie, istorie, arme vechi, etnografie, carte veche, numismatica si fotografii. Trasurica, un exponat de mare valoare, executata de Leon Comnino timp de 35 de ani numai din briceag, si expusa in 1937 in expozitia universala de la Paris, impresioneaza si retine indelung atentia vizitatorului prin maiestria executiei si migala creatorului ei.
Muzeul prezinta lumea cercetatorilor Emil Racovita, Grigore Antipa, Paul Bujor si Ion Boreca, exponatele de aici reliefand contributiile stiintei romanesti in domeniul hidrobiologiei. Participand la numeroase expozitii oceanice, descoperind numeroase specii de pesti si crustacei, academicianul Mihai Bacescu a daruit muzeului peste 700 de exponate. Toate acestea sunt expuse in doua sali, ca un omagiu adus savantului Mihai Bacescu, muncii sale de cercetare si autor a peste 475 de lucrari stiintifice originale publicate singur sau cu colaboratori din tara si strainatate.
Bucuria nespus de mare a vizitatorilor, mai cu seama a celor tineri, este atunci cand ajung la partea vie a muzeului: acvariile. in cele 13 bazine cu o capacitate de peste 11.000 litri de apa, traiesc numeroase specii de pesti indigeni si exotici, broaste testoase, scoici si raci. Zestrea muzeului este imbogatita pe deplin si cu un glob geografic, unic in lume, prin faptul ca reda la scara, alaturi de relieful uscatului, configuratia reliefului subacvatic. Donat in 1986, globul geografic a fost executat cu maiestrie si cu o exactitate milimetrica, pe parcursul a cinci ani si jumatate, de catre profesorul de geografie Isaic Neculai din Vadul Moldovei.
S-a afirmat pe buna dreptate ca in muzeul nostru se intalnesc muntele cu marea. Dar ca sa te convingi de autenticitatea acestei sintagme, trebuie sa intri in el, sa vezi, sa asculti, sa nu uiti.
prof. Valeriu Filip, ing. Dana Tofan

Localizare Muzeul Apelor Mihai Bacescu

Scrie review Muzeul Apelor Mihai Bacescu

Ai vizitat Muzeul Apelor Mihai Bacescu? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii