Romania locurilor frumoase

Casa Sfatului - Muzeul de istorie Brasov

Casa Sfatului - Muzeul de istorie Brasov, Brasov

Casa Sfatului - Muzeul de istorie Brasov - (numita odinioara "Rathaus") este situata in centrul vechi al Brasovului, in piata cu acelasi nume, Casa Sfatului este una dintre cele mai reprezentative cladiri ale orasului.

Un document din 23 decembrie 1420 mentioneaza acordul incheiat intre breasla blanarilor si Adunarea Districtului Tarii Barsei, prin care ultimei i se ingaduie sa-si construiasca, deasupra boltii de vanzare a breslei, o camera pentru " acoradrea dreptatii" si pentru sedintele sfatului orasenesc.

La inceputul secolului al XVI+lea documentele vremii mentioneaza construirea turnului, strajuit de patru turnuri mici (insemn de aplicare a pedepsei cu moartea), de unde paznicii supravegheau zi si noapte orasul, anuntand prin sunete de trompeta (de aici denumirea de "Turnul trompetistilor") scurgerea timpului, izbucnirea incendiilor sau venirea dusmanilor.

Pe masura ce orasul-cetate devine mai puternic din punct de vedere economic, commercial si militar, Casei Sfatului i se adauga noi incaperi, iar turnul va fi prevazut cu un orologiu cu cadrane de toate cele patru laturi.

In decursul vremii asupra asezarii s-au abatut cutremure, traznete sau incendii (cel mai devastator avand loc in anul 1689) care au provocat numeroase distrugeri acestui edificiu. Lucrarile de refacere ulterioare vor schimba in mai multe randuri aspectul Casei Sfatului adaugand elemente noi, loggia si stema orasului.

Inceputul secolului XX este marcat de incercarea de demolare a fostului sediu administrativ al Brasovului medieval si inlocuirea lui cu o cladire moderna.

Din anul 1950 Casa Sfatului primeste o noua intrebuintare devenind sediu al Muzeului Regional Brasov.
Casa Sfatului - Muzeul de istorie Brasov: istoriebv.ro (pagina oficiala)

Localizare Casa Sfatului - Muzeul de istorie Brasov

Scrie review Casa Sfatului - Muzeul de istorie Brasov

Ai vizitat Casa Sfatului - Muzeul de istorie Brasov? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii