Romania locurilor frumoase

Palatul Episcopiei Romano-Catolice, Alba Iulia

Palatul Episcopiei Romano-Catolice, Alba Iulia, Alba Iulia

Odata cu constituirea episcopiei la Alba Iulia, pe langa biserica, desigur ca era nevoie si de un sediu al episcopului, iar acesta din urma s-a construit posibil odata cu catedrala. Sediul episcopului, probabil ca servea si ca locuinta, era construit pe directia nord-sud si plasat la sud de catedrala. Cladirea s-a extins ulterior spre vest - latura nordica a palatului episcopal de astazi pastrata partial. Se presupune ca palatul a fost incendiat la 1241 de catre mongoli si la 1277 in timpul rascoalei sasilor. Episcopul avea acces din Palat in Catedrala pe o scara printr-o poarta romanica, astazi obturata si unde se poate vedea cel mai vechi element sculptural romanic din Romania (Majestas Domini), scara care exista la 1287, cand este amintita intr-un document.

La sfarsitul secolului al XV-lea la cladirea existenta i se adauga un etaj. Este posibil ca o alta scara, mai monumentala, care urca din Catedrala in Palat, sa fi fost construita in 1556, in vremea episcopului Paul Bornemissza, conform inscriptiei "Paulus Abstemius Quinque ecclesiensis Dei et Apostolicae Sedis Gratia Episcopus Transilvaniensis incipit et perfecit A.D. M.D.LVI", care apare si pe planurile lui G. M. Visconti, fiind distrusa apoi de austrieci.

Dupa anul 1541, palatul devine locuinta reginei Isabella si a principelui Ioan Sigismund, iar dupa secularizarea averilor bisericesti (1556), devine palatul princiar, care se prezenta ca un ansamblu format din trei careuri (corpuri de cladiri) de dimensiuni inegale.
in conditiile instaurarii dominatiei habsburgice asupra Transilvaniei are loc si restaurarea episcopiei romano-catolice (1715), care este instalata in aripa vestica a fostului palat princiar, fiind despartit de restul ansamblului de o strada ingusta.

La mijlocul secolului al XIX-lea aripa de sud si o parte din extremitatile de est ale aripilor de nord si de sud sunt demolate, iar in locul lor se construiesc anexele, care exista si astazi. Cele trei corpuri de cladiri, luate in ansamblu desi au suferit modificari prin adaptarea la necesitatile timpului, pastreaza in situ valoroase elemente de plastica arhitecturala, ca portalul de nord, ferestre trifore, cele cu fronton triunghiular, oglindind plenar particularitatile Renasterii transilvanene.

Localizare: Str: Mihai Viteazul, nr. 21.
Vechime: sec. XVI - XVII

Localizare Palatul Episcopiei Romano-Catolice, Alba Iulia

Scrie review Palatul Episcopiei Romano-Catolice, Alba Iulia

Ai vizitat Palatul Episcopiei Romano-Catolice, Alba Iulia? Poate ne povestesti si noua.

Nota: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Verificare: (numai litere)
* toate campurile sunt obligatorii